Pluk je wild

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Plant een Eetbare Stad is onderdeel van de Eat This Roadtrip!. Een reeks acties die in het teken staan van Wereldvoedseldag op 16 oktober. OneWorld nam alvast een voorproefje en sprak met initiatiefnemer en foodguerrilla Elma Roelvink (33). Zij ziet de openbare ruimte als een soort supermarkt en vult de schappen met allerlei eetbare wilde planten.

Hoe ziet de actie eruit?
“Op 4 oktober gaan we met hulp van vrijwilligers 100 fruit- en notenbomen aanplanten in Utrecht, met als doel de stad eetbaar te maken in één dag.”

Waarom is dit initiatief nodig?
“Als je kijkt naar het voedselsysteem valt op dat er op sommige plekken in de wereld voedselschaarste is en op andere juist voedseloverschot en -verspilling. Ik vind het ook raar dat eten van heel ver weg komt en uit verschillende seizoenen gegeten wordt, terwijl we nauwelijks zien wat er voor overvloed aan eten in de openbare ruimte groeit. Het initiatief is bedoeld om mensen daarop te wijzen en het makkelijker voor ze te maken om fruit en noten te plukken.

Toen ik in kaart bracht waar alle eetbare bomen en planten staan in Nederland, bleken veel mensen bang te zijn dat daardoor iedereen gaat wildplukken en er straks niets meer overblijft. Dat is onzin want we kunnen er samen voor zorgen dat er meer te plukken valt. We moeten natuurlijk respectvol wildplukken maar het is niet slecht voor het milieu. Als mensen meer in contact komen met de natuur en er meer van genieten, leidt dat tot beter natuurbehoud. Het mooie aan Plant een Eetbare Stad is dat het kan laten zien dat er genoeg eten is, als we dat goed met elkaar delen en zelf lokaal ons steentje bijdragen.”

Is de voedselproblematiek niet veel te ingewikkeld om met fruitbomen in de stad op te lossen?
“Ik zeg niet dat ik alle problemen zelf ga oplossen maar ik kan wel hier in Utrecht laten zien dat je zelf kan bijdragen aan voedseloverschot. Ik probeer lokaal op een leuke manier wat te doen aan voedselschaarste en problematiek die hier mee te maken heeft.”

Wie wil je met deze actie bereiken?
“Vooral mensen in de stad. Zij weten vaak weinig over wat er te plukken is. Ik wil stadsmensen laten zien dat er gewoon appel-, peren- en kersenbomen en ander heerlijk eten in de openbare ruimte groeit, op weg naar de supermarkt.”

Hoe gezond is wildplukken eigenlijk? Ik neem aan dat je niet zomaar alles kan eten wat je plukt? En hoe zit het met uitlaatgassen?
In het algemeen is wildplukken gezond omdat je dan plantaardig eet. Het is kakelvers natuurlijk maar niet veel gezonder dan uit de winkel. Brandnetels zijn wel echt rijk aan goede voedingsstoffen. Ik merk dat ik meer groente en fruit eet als ik het zelf geplukt heb. Mensen doen om heel verschillende redenen aan wildplukken. Gezondheid is er eentje van, maar ook  omdat het gratis is, omdat ze het avontuurlijk vinden of vanwege duurzaamheid. Het is ook voor mensen zonder groene vingers die toch van lekker vers en lokaal eten willen genieten. Het is een waardevolle aanvulling op ons dieet.”

Heb je tips om zelf wild te plukken of een vergelijkbare actie te organiseren?
Op onze website staan een aantal tips en trucs om zelf veilig wild te plukken. Deze actie is ook een oproep om zelf fruit- en notenstruiken aan te planten. Als je zelf een vergelijkbaar initiatief wilt starten is het van belang om contact op te nemen met de gemeente. In sommige gemeentes mag iedereen een geveltuin aanleggen aan een woonhuis en mag er binnen boomspiegels, dus het stukje onder een boom, van alles geplant worden. Soms zijn er zelfs subsidiemogelijkheden voor. Ontzettend veel mensen vinden het leuk om de stad eetbaar te maken. Een Facebookbericht waarin ik om hulp vroeg voor Plant een Eetbare Stad leverde alleen al 34 positieve reacties op.

Hoe groot zijn die bomen en struiken die geplant worden eigenlijk? Gaat het hier om stekkies of grote bomen waar al gelijk van geplukt kan worden?Het zijn vooral struiken maar ik wil ook een paar opvallende volgroeide bomen neerzetten. In ieder geval zal er iets tussen zitten waar al gelijk tijdens het planten en het volgende seizoen van geplukt kan worden.

Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen over de deelnemers van de Eat This Roadtrip, een initiatief van FoodGuerrilla. Zij helpen tien teams om wervelende good food acties – waarvan Pluk de Eetbare Stad er één is – op te zetten en zo aandacht te vragen voor Wereldvoedseldag. Kijk voor meer informatie over het slotevent en acties bij jou in de buurt op FoodGuerilla. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons