Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

De Pine Island-gletsjer is de snelst smeltende gletsjer op Antarctica, goed voor 45 miljard ton gesmolten ijs per jaar. Uit de laatste satellietgegevens blijkt dat er een kloof met open water is ontstaan die een stuk van 267 vierkante kilometer losmaakt. De losgekomen plaat is instabiel en produceert grote hoeveelheden kleinere ijsbergen.

Het is de tweede keer in enkele maanden tijd dat een grote ijsplaat afbreekt. Het nieuwe stuk is minder groot dan de plaat die enkele maanden geleden van de Larsen C-ijsplaat afbrak: toen kwam een ijsberg van zo’n 5.800 vierkante kilometer los. Toch spreken wetenschappers van een zorgwekkende ontwikkeling, omdat er geen systematische terugtrekking van de gletsjer was vastgesteld sinds het begin van de metingen in 1947.

Sneeuwbaleffect

“Wat we nu vaststellen bij de Pine Island-gletsjer is zorgwekkend”, zegt Robert Later, een geofysicus bij de Britse Antarctic Survey (BAS) die vorig jaar nog onderzoek deed in het gebied. “We stellen veranderingen vast in de manier waarop de ijsplaat afkalft, terwijl we 68 jaar jaar lang een patroon van aangroeien en terugtrekken zagen. Door de verdunning van de ijsplaat was het duidelijk dat dit patroon vroeg of laat zou veranderen – en dat is wat we nu zien gebeuren.”

Het afbreken van grote stukken creëert een sneeuwbaleffect, omdat er minder massa is om de beweging van de gletsjer af te remmen. “Daardoor schuift de gletsjer sneller, neemt de verdunning toe en breekt er opnieuw meer ijs af”, zegt Larter. “De Pine Island-gletsjer is nu al de belangrijkste motor van zeespiegelstijging op Antarctica. Omdat hij stroomopwaarts steeds dieper wordt, bestaat de kans dat hij in de toekomst een nog grotere bijdrage zal leveren aan de stijging van de zeespiegel.”

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)

Advertentie

wca2019_600x500_v4 (002)