Op zoek naar een kerstboom

Daan van Seventer gaat op zoek naar een kerstboom in zijn Utrechtse wijk. Eentje vinden blijkt moeilijker dan gedacht.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Een week voor Kerst moet je goed zoeken op Kanaleneiland, als je nog een kerstboom wilt kopen. “Geen idee, ik weet niet waar je die kunt kopen,” zegt de een. Een ander noemt een adres in een andere wijk. In winkelcentrum Kanaleneiland was Bloemboetiek De Lotus dé plek voor kerstbomen. “Maar wij verkopen geen kerstbomen meer. Er is hier simpelweg geen vraag meer naar”, zegt de verkoopster. Ze denkt dat veel buurtgenoten die moslim zijn het niet als hun feest zien. Ze verkoopt nog wel kleine kerststukjes, maar bomen levert ze alleen nog op bestelling, vooral aan bedrijven.

Een voorbijganger heeft een tip: bij Albert Heijn hebben ze bomen. En inderdaad. Bij de supermarkt staat een bosje met in wit gaas ingepakte bomen, een stuk of acht. ‘Nordmann Kerstboom. Op pot gepoot’, staat groot op het reclamebord. Wat dat precies voor boom is en waar die vandaan komt kan supermarktmanager Tervoorst niet zeggen. ‘Wij krijgen ze van het hoofdkantoor, dat moet ik dan navragen en dat duurt een paar dagen.’ Het maakt klanten volgens hem niet uit waar zo’n boom vandaan komt. ‘Dat is meer bij groente en fruit van belang, omdat daar de kwaliteit verschilt’, zegt Tervoorst.

Offerfeest en tegelijk Kerstmis

Ismaël kwam als kind in 1980 uit Marokko naar Nederland. Hij kijkt naar de kerstbomen bij Albert Heijn maar koopt er geen. “Wij doen niet aan Kerstmis. Dat is iets voor Christenen,” zegt Ismaël. Dat ook veel Nederlanders die niet christelijk zijn Kerstmis vieren,  of in ieder geval een boom kopen, neemt hij voor kennisgeving aan. “In Marokko en de hele Arabische wereld zijn er geen kerstbomen,” legt hij nog maar eens uit. En afgezien van het ‘christelijke’ aan het feest, is het ook nog eens Amerikaans, meent Ismaël. “De Kerstman is een Amerikaanse uitvinding, met die cadeautjes. En dat voor volwassenen… Sinterklaas is er vooral voor kinderen, dat snap ik nog wel.”

Maar Sara van elf staat heel wat positiever tegenover Kerst en kerstbomen. “Thuis vieren we het niet maar ik ga wel graag nu naar het winkelcentrum met al die kerstbomen en die lampjes. Ik vind dat gezellig,” zegt ze. Op haar school, de Kaleidoskoop, vieren ze dit jaar Kerst en het Offerfeest tegelijk. “Dan komt iedereen in mooie kleren en ouders nemen eten mee.  Voor de een is het dan Kerst en voor de ander Offerfeest.” Ze vind die combinatie leuk, maar dat kan niet elk jaar omdat het Islamitische Offerfeest elk jaar ongeveer tien dagen eerder wordt gehouden.

Verspilling, al die bomen

In Nederland worden dit jaar naar verwachting drie miljoen kerstbomen verkocht, zegt het productschap Tuinbouw. Een half miljoen daarvan is een kustkerstboom, de rest bestaat uit echte bomen. Mensen kiezen vaak voor een kerstboom met kluit of in een pot. Die blijven meestal langer goed en kunnen zelfs weer in de tuin of op het balkon worden gezet.

Veel mensen kopen echter toch elk jaar weer een nieuwe boom, want niet lang niet elk balkon is groot genoeg voor zo’n boom. En dat is zonde, meent Dymph Kanne van het Milieupunt Utrecht. “Er worden elk jaar heel veel bomen gekapt en ook bomen met kluit of in de pot worden uiteindelijk vaak verbrand. Er zijn gelukkig steeds meer mensen die zich afvragen of dat niet duurzamer kan.

Enkele oplossingen

Het Milieupunt heeft ook een oplossing: elk jaar kunnen mensen uit Utrecht bij hun een boom huren. Met kerst krijg je zo’n boom dan een paar weken in huis en dan gaat hij weer terug naar het veld op de Veluwe. “Want bomen hoeven ook helemaal niet uit Denemarken of Schotland te komen, sommige boomsoorten doen het in Nederland prima, en dat scheelt in het transport en dus ook energie.”

Wil je een duurzame kerstboom? Verschillende aanbieders bieden net als het Utrechts Milieupunt een kerstboom te huur aan. Zo biedt hovenier Randijk uit Leusden  in verschillende plaatsen in Nederland kerstbomen te huur aan, te bestellen via Adopteer een Kerstboom.

Ook zijn er tegenwoordig enkele kwekers die EKO-bomen aanbieden, zoals boomkwekerij Cultura in Wilhelminaoord. Een kunstkerstboom is, mits je hem jaren gebruikt, volgens het Milieucentrum in Utrecht qua milieubelasting een goed alternatief. Maar dan moet je het wel zonder de heerlijke geur van de kerstboom doen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons