Ook gangbare boeren willen milieuvriendelijke melk

“Onze melk is niet houdbaar.” Met deze slogan voerde Milieudefensie dinsdagochtend actie om duurzamere melk in de schappen te krijgen. De groep actievoerders bestaat vooral uit milieubewuste burgers, maar ook boeren zijn enthousiast.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Welke kant moet het op met de Nederlandse zuivelindustrie? Als het aan Milieudefensie ligt, kan het een stuk milieuvriendelijker. Dinsdagochtend hield de actiegroep een demonstratie voor het hoofdkantoor van Albert Heijn in Zaandam. Milieudefensie wil dat supermarkten de boeren zes cent per liter meer gaat betalen, zodat zij kunnen investeren in een productie die milieuvriendelijker is. Volgens Bart van Opzeeland, campagneleider bij Milieudefensie, kan verandering zeker vanuit burgers komen. Zo is het Wakker Dier gelukt om de plofkip uit de Nederlandse supermarkten te krijgen. Maar anders dan bij de Plofkipcampagne, betrekt Milieudefensie de boeren zelf bij deze actie: “Ik wil van harte volgens die normen produceren. En heel wat boeren met mij”, aldus koeienboer Cock Verweij.

Albert Heijn

Milieudefensie is sinds maart van dit jaar in gesprek met supermarkten over milieuvriendelijke melk. Albert Heijn is bereid te verduurzamen. Zo voeren ze gesprekken met verschillende partijen hoe de zuivelketen milieuvriendelijker kan. Volgens Milieudefensie gaan de gesprekken echter te langzaam. Het liefst zien zij dat de supermarkten vanaf morgen alleen nog duurzame melk in de schappen hebben liggen.

Eisen

Wat houdt dat in, ‘duurzaam’ geproduceerde melk? Milieudefensie wil dat koeien 120 dagen per jaar in de wei staan en regionaal voer uit Europa krijgen. Ook moeten boeren voldoende land hebben om hun eigen mest af te zetten. Veel Nederlandse koeienboeren hebben namelijk niet genoeg land voor het aantal koeien dat ze hebben. Er is te weinig gras voor de koeien, waardoor boeren de koeien moeten bijvoeren met maïs, die vaak uit Latijns-Amerika wordt geïmporteerd. Daarbij produceren de koeien meer mest dan de boer op zijn eigen land kwijt kan.

Minder kunstmest

Op deze manier kunnen we met minder hetzelfde doen

Zes cent meer betalen dus, zodat boeren minder intensieve bedrijven kunnen houden met minder koeien. Toch betekent milieuvriendelijker boeren niet per se een financieel verlies voor de boer. Verweij: “Vorig jaar heb ik de helft van de kunstmest gebruikt, maar kwam dezelfde hoeveelheid gras naar boven. Blijkbaar stelt de grond zich erop in dat die iets harder moet werken.” Verweij zag zijn melkproductie niet dalen. Andere boeren experimenteren met klaver, dat een goed alternatief voor kunstmest is. Steeds meer gangbare boeren zien dus dat milieuvriendelijker boeren op de lange termijn meer oplevert: “Op deze manier kunnen we met minder hetzelfde doen”.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons