Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

Op verschillende plekken in de wereld zien we steeds ernstiger wateroverlast. Terwijl het aantal slachtoffers van de modderstromen in Sierra Leone nog ongewis is, wordt Texas getroffen door een enorme hoeveelheid regen als gevolg van de orkaan Harvey. De afgelopen dagen hebben ook grote delen van Noord-India, Nepal en Bangladesh te maken met ernstige overstromingen. Zware regenval is met name voor de overbevolkte stad Mumbai een groot probleem.

Het water kan niet weg

Het is de tweede keer in korte tijd dat de Indiase stad wordt getroffen door extreme wateroverlast. Slikken, grazige moerassen, overstromingsgebieden en mangroves die Mumbai oorspronkelijk beschermden tegen de grote hoeveelheden water tijdens de moesson zijn getransformeerd in industrieterreinen. Grote hoeveelheden vuilnis verstoppen de waterafvoer van de stad.

Slachtoffers en economische schade

Overstromingen zorgen nu voor enorme economische schade en eisen mensenlevens. Om dit terug te dringen is een herstel van draslanden en overstromingsgebieden nodig. Ook zal de stad baat hebben bij een beter afvalrecycling en ontwateringssysteem.

Ondanks de gevolgen van de overstromingen blijft de druk om te bouwen hoog. Grond is in de omgeving van Mumbai schaars, dus wordt alle grond zo productief mogelijk gebruikt. In een steeds nattere toekomst lijkt het echter verstandiger te kiezen voor het behoud van natuurgebieden met een waardevolle waterretentiefunctie dan te kiezen voor ongeremde economische ontwikkeling.

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)
Nienke_Laan

Nienke Laan

Redactiestagiair

Nienke (1993) studeerde Latijns-Amerikastudies en schrijft graag over recycling, dierenwelzijn en onrechtvaardigheid.
Profielpagina