Miljoenen Somaliërs lijden honger

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Uit een onderzoek van de Verenigde Naties dat deze week werd uitgebracht blijkt dat de situatie in Somalië zeer ernstig is. De oorzaak van het voedseltekort is de extreme El Niño die dit jaar voor zeer weinig neerslag heeft gezorgd. De droogte heeft vooral Puntland en Somaliland in het noordoosten van de Hoorn van Afrika hard geraakt en is nog steeds niet voorbij. Afgelopen voorjaar zijn de oogsten hierdoor bijna volledig mislukt. Ongeveer 87 procent van de gewassen in Somalië heeft de droge zomer niet overleefd. Ook in het noorden van Ethiopië zijn de oogsten mislukt door de droogte. Daarnaast zorgt het tekort aan regenwater en veevoer voor massale veesterfte. 

Video: Wat is El Niño?

Massale ondervoeding kinderen

Volgens de V.N. hebben momenteel 4,7 miljoen Somaliërs humanitaire hulp nodig, bijna 40 procent van de hele bevolking. De schatting is dat 950.000 van deze mensen op dit moment niet voldoende voedsel tot hun beschikking hebben. Dit aantal kan volgens de V.N. tot de zomer groeien naar 3,7 miljoen mensen die te weinig te eten hebben. Een gevolg van het voedseltekort is ondervoeding, een tekort aan voedingsstoffen waardoor het lichaam basistaken zoals groeien en afweer tegen ziektes niet meer goed verlopen. Vooral Somalische kinderen zijn daar het slachtoffer van. Volgens het rapport van de V.N. zijn er in Somalië bijna 305.000 kinderen jonger dan 5 jaar ondervoed. 

Meer landen hebben last van de droogte

Er zijn meer landen die zijn getroffen door de droogte als gevolg van de El Niño. In Zimbabwe heeft president Mugabe de noodtoestand uitgeroepen. Het land heeft goede doelen organisaties en bedrijven om 1,5 miljard dollar aan hulp gevraagd om te voorkomen dat mensen dood gaan van de honger. In het zuiden van het land is een ernstig watertekort en naar schatting worden bijna 2,5 miljoen mensen getroffen, ongeveer een kwart van de bevolking van Zimbabwe. Het land kampt sinds de landhervormingen door president Mugabe in 2000 al met voedseltekorten. Deze droogte komt daardoor extra hard aan.

FAO PhotoUitgedroogde grond in Ethiopië. Foto: FAO Photo

In Ethiopië worstelen de regio’s Tigray en Afar ook met de gevolgen van droogte. In die regio’s is er in 50 jaar tijd niet zo weinig neerslag gevallen. Ook hier is massale veesterfte en het mislukken van het grootste deel van de oogst de oorzaak van een voedseltekort. Hoewel de Verenigde Naties al in oktober voorspelde dat er een voedselcrisis in de Hoorn van Afrika aan zat te komen, komen grootschalige hulpacties maar langzaam op gang. Somalië en Ethiopië moeten opboksen tegen andere humanitaire rampen waar momenteel meer aandacht – en dus meer geld – voor is, zoals de vluchtelingen crisis, de wederopbouw van Nepal en de oorlog in Syrië. Daarnaast zeggen critici dat de Ethiopische regering te lang gewacht heeft met het ondernemen van actie omdat zij hun imago als groei-economie niet willen beschadigen. In Ethiopië gaat het om 15 miljoen mensen die het gevaar lopen in het voorjaar geen eten te hebben. OneWorld schreef al eerder over de gevolgen van droogte in Ethiopië.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons