“Korte levensduur smartphones rampzalig voor milieu”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De productie van smartphones heeft in de afgelopen tien jaar grote gevolgen voor het milieu gehad, zo stelt Greenpeace in een nieuw rapport. De milieuorganisatie pleit voor apparaten die langer meegaan.

Sinds 2007 zijn ongeveer 7,1 miljard smartphones geproduceerd. Daarvoor is een hoeveelheid energie gebruikt die ongeveer vergelijkbaar is met het jaarlijkse verbruik van India. De apparaten leveren ook een grote bijdrage aan de hoeveelheid elektronisch afval.

Alleen al in 2014 leverden kleine it-producten zoals telefoons volgens de The Global E-Waste Monitor van de Verenigde Naties 3 miljoen ton afval op. Minder dan 16 procent van alle elektronisch afval wordt gerecycleerd.

Circulair

“Als alle smartphones die in de afgelopen tien jaar geproduceerd zijn, nog werkten, zouden er genoeg zijn voor ieder mens op aarde”, zegt Elizabeth Jardim van Greenpeace USA. “Consumenten worden gestimuleerd hun modellen vaak te vernieuwen. Een apparaat wordt gemiddeld twee jaar gebruikt.”

Als gekeken wordt naar alle energie en materialen die gebruikt worden voor de productie van de smartphones, zijn volgens Greenpeace de korte levensduur en lage recyclegraad onacceptabel. “Het kan niet op deze manier doorgaan. We hebben apparaten nodig die langer meegaan. Uiteindelijk zullen bedrijven een nieuw, circulair productiemodel moeten omarmen.”

Naar verwachting zullen in 2020 6,1 miljard mensen een smartphone bezitten. Dat is ongeveer 70 procent van de wereldbevolking.

Foto: Sascha Pohflepp

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons