‘Koe in de wei is puur emotie’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Nederlanders hebben hun koeien graag in de wei, waar ze ze kunnen zien.Reden voor de Dierenbescherming om voor verplichte weidegang te pleiten. Maar is de koe echt zo veel gelukkiger buiten? Britt Polls ging op bezoek bij melkveehouder Johan de Jong, die bijzondere maatregelen neemt de koe het overal naar de zin te maken.

“Weidegang is emotie; puur emotie”, vindt melkveehouder Johan de Jong. Weidegang is weliswaar erg belangrijk, maar de verplichte weidegang die de Dierenbescherming voorstelt, daar voelt Johan weinig voor. Johan heeft een bijzondere stal die, op dit moment, plaats biedt voor 180 koeien. De koe kan hier zelf de keuze kan maken voor weidegang. Hij vindt dat als de omgeving het toelaat je de keuze het beste aan de koe kunt laten.

Door robot eigen ritme
Johan heeft twee jaar geleden een nieuwe stal gebouwd. De stal is voorzien van de nieuwste snufjes. Zo zie ik voor het eerst een melkrobot in werking en rijdt er een voerrobot rond. De voerrobot meet hoeveel ruwvoer er nog ligt en vult dat zelf aan tot de goede hoogte. ‘Discovery’ maakt de roosters schoon en de ventilatoren zorgen voor een aangename temperatuur. De koeien hebben zachte ligbedden en staan in een grote stal met veel licht. Voor de drachtige koeien is er een potstal met een dikke laag stro waar de hoogzwangere dames, bij wijze van ‘zwangerschapsgymnastiek’ doorheen ploeteren om in goede conditie te blijven. Ik ben dan eigenlijk ook niet verbaasd dat, hoewel de deuren van de stal hier wagenwijd openstaan; ik in de ruime twee uur dat ik in de stal aanwezig ben niet één koe naar buiten heb zien gaan.

Johan vind dat koeien die 40 liter melk per dag geven, topsporters zijn. Voor topsporters is rust, regelmaat en goede voeding essentieel. Het lijkt misschien allemaal erg fabrieksachtig, al die techniek en automatisering, maar er is niets fijner voor een koe, vindt Johan. Op deze manier kan ze zelf bepalen wanneer ze eet en wanneer ze gemolken wordt. Ze kan helemaal haar eigen ritme aanhouden. Hij laat me in het computersysteem zien dat de meeste koeien hun eigen ritme hebben en elke dag om dezelfde tijd naar de melkrobot lopen om gemolken te worden.

Nachtlopers
Naast deze comfortabele vrije uitloopstal heeft de boerderij 45 hectare aangrenzend land. De deur van de stal naar het weiland staat open en de koeien kunnen daar vrij op en af lopen. Johan vertelt dat de koeien vooral als het gaat schemeren naar buiten gaan en ‘s nachts buiten lopen. Maar dat doen lang niet alle koeien; sommige koeien blijven gewoon liever binnen.

Ondertussen zie ik in de verte een koe, duidelijk genietend, tegen een elektrisch ronddraaiende borstel geleund. Als ik Johan ernaar vraag zegt hij grijnzend: “tja, dat hebben we omdat ik dat gewoon leuk vind”. De stal moet van Johan perfect zijn omdat melkvee er is om zo lang mogelijk te houden. Het is anders dan met slachtvee; dat heb je een bepaalde periode en dan gaat het weer weg. Melkvee, moet je eerst twee jaar opfokken voordat ze economisch ook maar iets opleveren. “Je moet het de koeien zo goed mogelijk naar hun zin maken. Een koe die het goed naar haar zin heeft en die goed in haar vel zit, die geeft goed melk. En daar gaat het om.”

Dit artikel verscheen eerder op The Milkstory. Lees daar over de uitdagingen voor de zuivelsector met betrekking tot gezondheid, duurzaamheid en het mondiale voedselvraagstuk.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons