Kleur je shirt met augurk, koffie en bramen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Verbaasd dat je dat vlekje van de gevallen kers er maar niet uitkrijgt? Zie het als bron van inspiratie om je kledingkast op te fleuren. Lynn Kate poogt met natuurlijke kleurstoffen in eten de duurzame consument wakker te schudden. 

Fast fashion en water = Sta Droog!
In kleding zit veel water verwerkt, door met name de onduurzame katoenteelt en het verfproces. Zo 'kost' een katoenen T-shirt 2700 liter water en een spijkerbroek 8000. De productie vindt veelal plaats in landen waar zoet water schaars is, zoals India en China.

Door het onttrekken van water uit de bodem en het gebruik van chemicaliën, zakt de waterstand en raakt grondwater vervuild.

Koop zelf een maand lang geen nieuwe kleding en draag bij aan waterbesparing in de kledingindustrie.

Na een kostuum en decorontwerpopleiding in Utrecht bedacht Lynn Kate (26) zich dat ze eigenlijk niet zoveel had met theater. Des te meer groeide haar interesse voor fair fashion en het onduurzame karakter van de huidige fast fashion-industrie. Vooral het gebruik van chemicaliën bij het verven van textiel stond haar tegen. Bij het produceren en kleuren van kleding worden vele liters water gebruikt. Zo kost het verven van 1 kilo textiel  zo'n 100 liter water en er worden chemicaliën gebruikt die vaak schadelijk zijn voor de omgeving. Lynn wil de consument laten zien dat dit ook anders kan. Omringd met lappen stof in alle kleuren ontmoet ik haar op een zonnig terras om  meer te weten te komen over textiel verven met natuurlijke kleurstoffen. 

Waterbesparing met restjes uit de koelkast
“Ik borrel van de energie als het gaat om dingen voor elkaar te krijgen vóór de wereld.” Met een diploma op zak, startte Lynn de zoektocht naar hoe zij van nut kon zijn. En dat was niet in de theaterwereld. “Is dit nou de wereld die ik als walhalla zag? Ik vond het teleurstellend. Alles is tijdelijk en de mooiste decors en kostuums gaan zo de prullenbak in.” Vastberaden ging Lynn op reis door India, waar zij kledingfabrieken bezocht. “Ik keek door een raampje en zag twee jonge meisjes gehurkt borduren. Ik dacht bij mijzelf: misschien wordt dit wel mijn kerstjurkje van de Zara? Die ik vervolgens na één kerst laat verstoffen in mijn kast.” Eenmaal thuis ging zij zich verder verdiepen en ontdekte hoeveel water en chemicaliën erbij de productie van kleding komt kijken. 

Ik borrel van de energie als het gaat om dingen voor elkaar te krijgen vóór de wereld

Met deze kennis trok Lynn twee jaar geleden de koelkast open. Met restjes jam, kurkuma uit het kruidenrek en kersensap van het ontbijt begon zij te experimenteren. Zij kleurt haar zelfontworpen kleding met de natuurlijke kleurstoffen uit eten. Door tevens te werken met biologisch katoen of tweedehands lakens werkt Lynn zo duurzaam mogelijk. Bovendien komen er geen chemicaliën kijken bij het kleuren van textiel met extracten van fruit en groente. En waterverbruik? Lynn’s zelf geverfde shirtje kost tientallen liters minder water dan die van de Primark. 

Zoektocht naar functionaliteit 
Lynn was bekend met natuurlijke kleurstoffen in planten als basis voor het verven van textiel. “Ik dacht: als het kan met planten, dan moet het ook kunnen met eten.” Lynn begon zich in te lezen, maar kwam er al snel achter dat er weinig bekend was over verven met eten. Dus startte zij haar eigen leerproces. Met alles wat ze in huis had begon ze te kijken naar de mogelijkheden. Zij begon textiel met kleurrijk eten als aardbeien te koken. De kleuren pakten anders uit dan gepland en na een paar keer wassen was er al niks meer te zien. Lynn is nu hard aan het werk haar kleding functioneel en draagbaar te maken. “Het is een proces van iedere keer weer proberen.” 

De kleuren pakten anders uit dan gepland en na een paar keer wassen was er al niks meer te zien

Op naar de geïnformeerde consument
Lynn wil een verantwoord alternatief bieden voor de fast fashion-industrie, om zo te benadrukken dat het ook anders kan. “Ik wil het verhaal achter het product kenbaar maken: van katoenplant tot kledingstuk op onze schappen.” 

Door een collectie aan te bieden van gerecycled textiel en geverfd met natuurlijke kleurstoffen, wil zij de Westerse consument een duurzame variant aanbieden. “Ik wil de bewustwording over hoe een product tot stand komt vergroten. Dan is het aan de geïnformeerde kopers te kiezen voor welke optie zij gaan.” 

Het is een project in de maak, maar Lynn hoopt haar collectie snel aan het grote publiek te kunnen laten zien. Vooralsnog is ze hard aan het werk met zich verder verdiepen in de verftechnieken en met het schrijven van een handleiding voor de mensen thuis zodat iedereen straks aan de slag kan met natuurlijk textiel verven. Hieronder kun je al een poging wagen!

Zelf aan de slag
 

Geel: uien, paprika, augurk
Bruin: theezakjes, koffie 
Roze: Aardbeien, jam, avocado schil
Blauw: Bessen, kersen, bramen
Rood: bieten, rode bessen
Groen: thee, sla, avocado, spinazie

 

Zelf je kleren kleuren met voedsel

 

Draag een schort en handschoenen. Onttrek het  sap van de ingrediënten die je wil gebruiken en meng het aan met de dubbele hoeveelheid water. Breng het geheel aan de kook en laat het een uur sudderen. 

Fixeer de ca 200 gram textiel met 1/2 kopje zout, gemengd met 8 kopjes koud water of 1 kopje azijn aangemaakt met 4 kopjes water. Fixeer de stof een uur en spoel uit met water.

Voeg de nog natte stof toe aan het verfbad tot je het gewenste resultaat hebt. Houd er rekening mee dat wanneer de stof opdroogt deze lichter is. Laat het voor een sterker resultaat een nacht weken. Spoel de stof na met water. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons