Insecten eten? Zó doe je dat!

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Allereerst de hamvraag: waarom zouden we insecten eten? FoodGuerilla vroeg het aan Joris Baars van Seq Foods, een bedrijf dat insecten promoot, en en Daisy Stauder van Bugbon die insectenproeverijen en kookworkshops verzorgt.

Insecten eten, hoe duurzaam is dat?Uit recent onderzoek blijkt dat insecten niet per se milieuvriendelijker zijn om te consumeren dan kippen. Beide dieren zouden even snel voedsel omzetten om in proteïne. Volgens Baars zijn insecten wel degelijk duurzamer dan kippen. Dit omdat dat je maar zo’n 55 procent eet van een hele kip, terwijl je 80 tot 100 procent van een insect opeet. 

 

"Insecten zijn koudbloedig, dus ze verspillen geen energie om zichzelf warm te houden."

Baars: “Het is duurzaam en simpel. Ze hebben een minimale hoeveelheid ruimte nodig om gekweekt te worden, kunnen leven op restafval en hebben weinig water nodig. Insecten zijn koudbloedig, dus ze verspillen geen energie om zichzelf warm te houden. De CO2-uitstoot van het kweken van insecten ten opzichte van andere dieren is aanzienlijk lager.” Daisy Stauder vult aan: “Voor het kweken van eetbare insecten is minder oppervlakte, voedsel, energie en water nodig in verhouding tot de reguliere veehouderij. Hiermee zijn insecten dus ook minder belastend voor het milieu.” 

Gezonde beestjes Insecten zijn rijk aan eiwitten en bevatten mineralen, vitaminen, ijzer, calcium, gezonde vetten en vezels. Joris Baars: “Per 100 gram meelwormen krijg je 45 gram eiwitten naar binnen.”

1. Hoe en waar koop ik insecten? 
Volgens Baars zijn de meeste insecten gevriesdroogd. Dan gaat het vocht eruit en wegen ze lichter. Als je ze in olie bakt, nemen ze weer wat vocht op en worden ze iets groter. Ook zijn ze te koop in poedervorm, handig om bijvoorbeeld door het pannenkoekenbeslag te roeren. Tenslotte vind je ze ook verwerkt in burgers die te koop zijn in diverse winkels. 

Insecten zijn bovendien online te bestellen bij: bugsplaza.nl, dailybugs.nl en tasty-bugs.com. Ook bij de groothandels Sligro afdeling Ruig en Hanos, en de AH XL zijn de kleine beestjes te koopt. Al deze insecten worden op Nederlandse bodem gekweekt.  

Insectenkweek & dierenwelzijnInsecten zijn rijk aan eiwitten, maar ongeschikt voor vegetariers. Want het blijven natuurlijk beesten. Ze leven van nature dicht op elkaar en hebben dus niet veel ruimte nodig.

 

Insecten voor humane consumptie worden gekweekt onder gecontroleerde omstandigheden met zuiver plantaardig en GMP+ gekwalificeerd voer. Vrij van antibiotica en groeibevorderaars. Joris Baars vertelt dat de insecten sterven door ze in de vriezer te doen. Ze komen dan eerst in een soort slaapstand terecht voordat ze doodvriezen.

2. Hoe kweek je zelf insecten?
Het is mogelijk om zelf meelwormen te kweken. Daarvoor heb je nodig: een paar plastic bakjes, zand, biologisch spelt- of volkoren meel en een paar meelwormen. Ze gedijen het beste in een wat donkere omgeving. Op het innovatieplatform Open Bug Farm wordt nog meer informatie gedeeld over het kweken van insecten. Je ziet hier onder andere hoe je een eigen meelwormkweekbak kan maken, welke temperatuur het beste voor de kweek. Ook kun je via het forum vragen stellen. 

3. Hoe maak je insecten klaar?
Hieronder twee verleidelijke recepten. 

Zomerse couscoussalade met meelworm
2 personen, klaar in ongeveer 20 minuten. 

insecten eten bereiden couscous meelwormen

Foto: Wendy de Graaf

Dit heb je nodig:
250 gram couscous
50 gram meelwormen, gevriesdroogd (te koop bij de Jumbo en sommige AH Xl filialen) 
2 paprika’s , geel en rood
½ komkommer 
rozijnen 
kruiden:  1 eetlepel morrocan rub (o.a.  komijn, koriander, zout peper gember, kurkuma, nootmuskaat
20 munt bladeren 

Zo maak je het:
Laat de couscous wellen zoals aangegeven op de verpakking en voeg de droge kruiden toe.
Laat de couscous vervolgens afkoelen tot op kamertemperatuur en zet het daarna in de koelkast. 
Wel de rozijnen in water. 
Bak de meelworm 3 minuten in olie in een koekenpan. Roer het tussendoor om op een middelmatig vuur (let op: ze gaan snel) 
Maak de paprika schoon en snijd deze in kleine stukjes 
Snijd de komkommer in reepjes van een lengte van ongeveer 1 cm en dikte van 0,25 cm 
Doe de muntbladeren er als laatst door. Snijd deze in dunne reepjes en meng ze door de couscoussalade.

Zoete dadelnotenkrekelreep
Snack, ongeveer 6 repen, bereidingstijd: ongeveer 10 minuten.

insecten eten bereiden krekels snack


Dit heb je nodig:

100 gram dadels
100 gram cashewnoten
40 gram ongezoete geraspte kokosnoot
2 eetlepels cacaopoeder
40 gram gevriesdroogde krekel
optioneel: 30 gram gehakte ongezoete pure chocolade (minstens 70% cacao)
snufje zout
bakpapier

Zo maak je het:
Pureer de dadels met een staafmixer ongeveer 20 seconden.
Voeg de noten en de krekels toe en zet de mixer weer voor 20 seconden aan. Nu heb je een plakkerig mengsel.
Voeg de andere ingrediënten toe zet de mixer weer aan voor ongeveer 5 seconden tot dat alles gemengd is. Kijk uit dat je de mixer niet te lang aan hebt, anders gaat de textuur stuk. 
Verspreid het mengsel op een bakpapier en maak het plat met behulp van bijvoorbeeld een deegroller. 
Doe het mengsel in de koelkast totdat het koud is en snijd het daarna in repen.

Bewaar het in de koelkast. Je kan de repen van elkaar scheiden met stukjes bakpapier. 

Voor een langere houdbaarheid kan je de repen invriezen. Buiten de koelkast kan je de repen voor zo’n drie dagen bewaren; in de koelkast zijn ze tot zo'n 3 weken houdbaar.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons