Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Word vriend van OneWorld

Verandering begint bij bewustwording! Daarom zetten wij ons dagelijks in voor onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld. Soms onderzoekend, soms activerend maar altijd constructief en oplossingsgericht.

Steun onze missie, draag bij aan een eerlijke en duurzame wereld!

  • Verhalen die ertoe doen, van mensenrechten tot duurzaamheid
  • Ontvang het magazine: print en/of digitaal
  • Word onderdeel van de grootste eerlijke, duurzame community van Nederland
Ja, ik word vriend (€4/maand)

Voordat je verder leest...

Met onze onafhankelijke verhalen dragen we bij aan een eerlijke, duurzame wereld. We doen niet aan betaalmuren, maar goede journalistiek kost tijd en geld en daarom hebben we jouw steun nodig.

Word vriend voor (€4/maand)
Ik lees eerst het verhaal verder

Divali is een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme en gaat traditioneel gepaard met het afsteken van tienduizenden rotjes in Indiase hoofdstad. Maar het goedkope vuurwerk bevat vaak toxische materialen zoals kwik en arsenicum.

Vorig jaar leidde de traditie tot een dikke lag smog over de stad Delhi en luchtvervuiling die 29 maal hoger was dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie als veilig beschouwt. Scholen en bouwwerven moesten gesloten worden.

Om dergelijke taferelen dit jaar te vermijden stelt het Hooggerechtshof een verbod in op de de verkoop van vuurwerk tot 1 november in de hoofdstad New Delhi en het omliggende district. “Het festival kan even goed gevierd worden op andere manieren”, stelt het hof in het vonnis. “We beschikken over directe bewijzen van jaarlijkse verslechtering van de luchtkwaliteit tot alarmerende niveaus. Vuurwerk is daar de directe en onmiddellijke oorzaak van.”

Europa

Ook in Europa leiden dagen waarop veel vuurwerk wordt afgestoken tot een duidelijke daling van de luchtkwaliteit. Het Nederlandse Rijksinsituut voor Volksgezondheid en Milieu ziet voor een uitstootpiek rond de jaarwisseling, wanneer vooral in stedelijke gebieden de fijnstofconcentraties (PM10) in de eerste uren na middernacht omhoog schieten.

In Vlaanderen is de invloed beperkter maar toch duidelijk zichtbaar in de metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij. De piek in de metingen is meestal lokaal en blijft ook in de tijd beperkt.

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Word vriend voor (€4/maand)