Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Word vriend van OneWorld

Verandering begint bij bewustwording! Daarom zetten wij ons dagelijks in voor onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld. Soms onderzoekend, soms activerend maar altijd constructief en oplossingsgericht.

Steun onze missie, draag bij aan een eerlijke en duurzame wereld!

  • Verhalen die ertoe doen, van mensenrechten tot duurzaamheid
  • Ontvang het magazine: print en/of digitaal
  • Word onderdeel van de grootste eerlijke, duurzame community van Nederland
Ja, ik word vriend (€4/maand)

Voordat je verder leest...

Met onze onafhankelijke verhalen dragen we bij aan een eerlijke, duurzame wereld. We doen niet aan betaalmuren, maar goede journalistiek kost tijd en geld en daarom hebben we jouw steun nodig.

Word vriend voor (€4/maand)
Ik lees eerst het verhaal verder

Er komt onder andere een Klimaatwet, een vliegtaks en een kilometerheffing op vrachtverkeer. OneWorld vat hieronder samen wat er tot nu toe bekend is. Deze lijst zal worden aangevuld.

1. Klimaatwet

Het nieuwe kabinet wil een eigen Klimaatwet introduceren, met juridisch bindende doelen. Zo moet de CO2-uitstoot in 2030 zijn terguggebracht met 49 procent ten opzichte van 1990. Dat is iets minder ambitieus dan het initiatiefwetsvoorstel van Samson en Klaver, dat voor een reductie van 55 procent ging. Nederland moet de CO2-uitstoot met veertig tot vijftig procent terugdringen in 2030 om te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs. De grootste CO2-reductie is te behalen in de industrie, stelt het regeerakkoord.

2. Vliegtaks

De luchtvaart is zeer vervuilend. Vandaar dat er een milieubelasting op vliegtickets komt. Ko van Huissteden stelde eerder in het NRC dat het tijd wordt om de overlast en klimaatgevolgen van het luchtverkeer door te berekenen in de ticketprijs.

Travelpro meldt dat de belangrijkste luchtvaartpartijen, waaronder Schiphol, KLM en de ANVR, de regering oproepen om eerdere fouten niet te herhalen en geen vliegbelasting in te voeren. ‘De vliegbelasting van 2008 werd na een jaar weer opgeheven door de negatieve gevolgen voor de Nederlandse economie.’ Onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid heeft toen uitgewezen dat het aantal reizigers vanuit Schiphol daalde, omdat ze uitweken naar vliegvelden in Duitsland en België, stelt Travelpro.

3. Kilometerheffing op vrachtverkeer

Vervoerders moeten per kilometer gaan betalen. De heffing geldt vooral voor vervuilende vrachtwagens. VVD-minister Schultz van Infrastructuur en Milieu zei een aantal weken geleden dat ze hier fel op tegen is. Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) is van mening dat een kilometerheffing alleen zin heeft als die voor al het verkeer geldt.

4. Sluiting kolencentrales

5. Emissieloze auto’s

6. Van het gas af

Nieuwe huizen krijgen geen gasaansluiting meer. Bestaande huizen moeten er zo snel mogelijk vanaf.

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Word vriend voor (€4/maand)
IMG-20170928-WA0001-04

Floyd Driehuijs

Jr. Redacteur PowerSwitch

Floyd Driehuijs (1990) kwam bij OneWorld binnen als stagiair en bleef na zijn journalistieke ontgroening hangen op onze redactie. Floyd is …
Profielpagina

Advertentie

MtM-banner