Gewelddadige houthakkers in oerbos Polen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Gisteren kwamen verontrustende berichten binnen via Twitter: houthakkers die cameraploegen aanvallen en foto's van enorme kapvlaktes in het oerbos van Bialowieza. De kap van het enige overgebleven Europese oerbos waar morgen mee zou worden begonnen, is blijkbaar al van start gegaan. De spanning neemt toe.

Poolse natuurbeschermers bereiden zich voor op een verharding van de acties en op vernieling van het geweldige bos en een nog groter aantal fysieke bedreigingen en vernieling van persoonlijke eigendommen. Doodsbedreigingen aan het adres van natuurbeschermers lijken tot een nieuw patroon te behoren. Het is nog maar de vraag in hoeverre natuur liefhebbende toeristen deze zomer nog veilig zijn in het oerbos.

HoogveenglanslibelHoogveenglanslibel – Wikimedia

Oerwoud

Het oerbos van Bialowieza is in Europa het laatste stuk werkelijk oerwoud. Een bos waar mensen nooit bomen gekapt of geplant hebben. Waar dode bomen gewoon blijven liggen. In bos waar nog veel planten en dieren leven die in het grote Europese oerwoud van de steentijd voorkwamen. Hoewel ook hier de diversiteit aan dieren en planten onderdruk staat door luchtverontreiniging en verstoring. komen bijzondere soorten als zwarte ooievaar er nog regelmatig voor. Ook de insecten fauna van het gebied is bijzonder zo wordt de zeldzame hoogveenglanslibel er nog regelmatig gezien.  De grote van het gebied is echter essentieel voor het voorkomen van vele planten en diersoorten waaronder de zwarte ooievaar.

Kapvlakte in het bos van Bialowieza

Kaal kap in het bos van Bialowieza 

Bescherming

Het bos heeft een oppervlakte zo groot als de provincie Utrecht en ligt gedeeltelijk in Wit-Rusland en gedeeltelijk in Polen. De beschermingsstatus van het Wit-Russische deel is absoluut, hoewel daar wel op de nog in het bos voorkomende wisenten wordt gejaagd. De absolute bescherming van het Poolse deel is door verzet van Poolse houthakkers beperkt tot een stuk van 50 procent van het volledige gebied in de resterende bossen mocht tot op heden hout gekapt worden. Echter, de hoeveelheid hout die gekapt mocht worden was beperkt en voor een periode van 10 jaar vastgesteld op 50 duizend kubieke meter. De nieuwe minister van milieu heeft die limiet onder druk van het Poolse staatsbosbeheer verhoogd naar 180 duizend kubieke meter omdat de eerdere 10 jaar limiet al was opgebruikt. Hoewel het bos herplant zal worden en het Poolse staatsbosbeheer beweert dat er alleen dode bomen gekapt en afgevoerd gaan worden. Wordt het bos desondanks langzaam omgezet in een gewoon productie bos waar natuurbescherming niet het hoofddoel meer is en kan zijn.

Houthakker in de aanval

Houthakker valt TV ploeg aan

Zijn toeristen nog veilig?

Dat de spanning in het gebied enorm is opgelopen, gaf de gewelddadige behandeling van een journalist en cameraman van het Poolse commerciële Televisie station TVN24 aan. Deze journalisten werden door lokale houthakkers met geweld uit het bos verjaagd. Zelfs na tussenkomst van de politie ging de gewelddadige behandeling van de tv- ploeg gewoon door. Van bedreigingen hebben ook natuurbeschermers last, Adam Bohdan van de Stichting Wild Polen (Fundacja Dzika Polska) “Ik ben de afgelopen maanden regelmatig aangevallen, met de verdrinkingsdood bedreigd en mijn auto is beschadigd. Ook mijn collega’s hebben al veel dreigementen moeten aanhoren en zijn zelfs met motorzagen aangevallen.” 

Veiligheid van toeristen en de bescherming van de natuur zijn voor ons het belangrijkst

De persvertegenwoordigster Anna Malinowska van het Poolse staatsbosbeheer gaf op onze vraag of natuur liefhebbende toeristen het gebied deze zomer nog wel veilig kunnen betreden, aan dat de veiligheid van toeristen en de bescherming van de natuur het belangrijkst zijn in het gebied. Maar al met al ziet het er op het moment slecht uit voor het oerbos. We hopen dat de sterk toenemende druk op de Poolse regering door UNESCO en de Europese Commissie verandering oplevert in deze situatie. Je kunt zelf ook bijdragen door de petitie van de Poolse natuurbeschermers te tekenen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons