Een plastic soepzootje

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Afgelopen zomer werd een prototype van een nieuwe duurzame schoen van Adidas gepresenteerd in New York. Een schoen gemaakt van plastic materiaal afkomstig uit de oceanen, voornamelijk van opgeviste netten (zie foto hieronder). Tot stand gekomen door een samenwerking tussen Adidas en Parley for the Oceans. De schoen ziet er funky uit, en ik ben zelf vooral erg gecharmeerd van het verhaal achter de schoen. De schoen is niet te koop, het is eerder een statement van Adidas. ‘Een actie om te laten zien waar we toe in staat zijn als we samenwerken’, aldus een woordvoerster van schoenenmerk.

Adidad plastic schoen

Je kunt zelfs met je afdeling, team of bedrijf een dagje gaan plastic vissen in Amsterdam.

Wasteboard
Adidas is niet de enige die plastic uit de oceanen gebruikt om coole nieuwe producten te creëren. Ik las laatst over het wasteboard. Een skateboard gemaakt van plastic doppen gevist uit de Amsterdamse grachten door Plastic Whale, de eerste professionele plastic fishing company ter wereld, volgens hun website. Een club met een missie: ' ’s werelds wateren plasticvrij maken door waarde te creëren met plastic afval'. Naast de wasteboards zijn met plastic afval uit de Amsterdamse grachten al drie boten gebouwd, en al meer dan 35000 plastic flesjes uit de grachten gevist. Ook al zouden we er natuurlijk met z'n allen voor moeten zorgen dat Plastic Whale niet zo makkelijk aan de grondstoffen voor hun produkten komt, ik vind het een briljant concept. Je kunt zelfs met je hele afdeling, team of bedrijf een dagje gaan plastic vissen in Amsterdam.

Voorkomen dus, in plaats van achteraf eruit vissen en er een hippe schoen van maken.

Groen?
De Plastic Soup Foundation is wat minder enthousiast over de schoen en de producten van plastic afval. Zij stellen vooral vragen bij de actie van Adidas. Ze vragen zich af of de drager van de schoen wel een bijdrage levert aan het opruimen van de plastic soep of vooral een bijdrage levert aan het groene imago van Adidas. Volgens de Plastic Soup Foundation moeten we af van het idee dat we de oceanen kunnen opruimen en vooral toe naar maatregelen die voorkomen dat plastic in zee belandt.

plastic vervuiling oceanen

Voorkomen dus, in plaats van achteraf eruit vissen en er een hippe schoen van maken. Zo geeft Plastic Ocean Foundation aan dat Adidas claimt duurzaam te zijn, maar geen mogelijkheid biedt om gebruikte plastic schoenen in te leveren voor recycling. Jaarlijks produceert Adidas 600 miljoen schoenen met een plastic zool. En zoals de Plastic Soup Foundation aangeeft: ook de ‘duurzame oceaanschoen’ zal uiteindelijk weer bijdragen aan de plastic soep, aangezien zolen slijten bij gebruik en het fijne slijpsel via de straat en waterwegen uiteindelijk in zee terecht komt.

Raw for the Oceans
Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Maar als je toch van plan was een spijkerbroek (of hardloopschoen) te kopen, waarom dan niet een gemaakt van plastic afval gevist uit de oceanen, zou ik denken. Bijvoorbeeld een Gstar RAW for the Oceans- spijkerbroek. Een broek die onderdeel is van een gehele collectie gemaakt van plastic uit de oceanen. G-Star valt zeker niet te verwijten dat zij de collectie alleen gebruiken om een groen imago te creëren. Hier kon je al eerder lezen dat G-Star haar groene zaakjes goed op orde heeft en miljoenen consumenten bereiken en inlichten over het wereldwijde plasticprobleem.

Per wasbeurt veroorzaken plastic kledingstukken weer duizenden microscopische kleine vezels.

Voor haar eerste Raw for the Oceans-collectie gebruikte GStar 10 ton plastic, een halve zeecontainer. Inderdaad niet veel vergeleken met de 700 miljoen ton die in de zee drijft, maar toch, een halve zeecontainer meer dan niets zou je denken. Ook bij deze collectie stelt Plastic Soup Foundation vragen. Want de plastic kleding die er van gemaakt wordt, wordt ook weer gewassen. En per wasbeurt veroorzaken plastic kledingstukken weer duizenden microscopische kleine vezels. Deze spoelen weer weg met het afvalwater en komen uiteindelijk weer in die oceaan terecht.

Wasmachinefilter
Volgens de Plastic Soup Foundation zou het dan ook zinvoller zijn als bedrijven als G-Star en Adidas zich bezighouden met het ontwikkelen van een wasmachinefilter dat de plastic vezels tegenhoudt. Misschien niet zo sexy als een denim collectie of hardloopschoen, maar wel net zo hard nodig met alle (gerecyclede) plastic vezels in het afvalwater van onze wasmachines. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons