Een groene garderobe? Dit festival laat zien hoe

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het Fair Fashion Festival vindt komende zaterdag, 17 juni, voor het eerst in Rotterdam plaats. Projectleider Myrthe Minnaert vertelt hoe een impulsieve actie uitliep in een festival en hoe het programma mensen aan het denken zet over de vraag wat ze zelf kunnen doen voor een duurzame modewereld.

Toen Minnaert een paar jaar geleden bij het Fair Fashion Festival in Utrecht was en het later ook in Groningen georganiseerd werd, vond ze dat het tijd werd voor een Rotterdamse editie. En dus mailde ze de overkoepelende organisatie, Young & Fair, met de vraag of er al plannen waren om het festival ook in Rotterdam te organiseren. Minnaert ontving een mail terug met de boodschap dat nog niemand ermee bezig was. ‘Maar ga je gang!’, stond er in de mail. Dat had Minnaert niet verwacht. “Het was een impulsieve actie om een mail te sturen en ik verwachtte dat er al anderen mee bezig waren.”

Programma

Minnaert besloot om het festival zelf in Rotterdam te organiseren. Op het programma staan tedtalks over hoe 'oneerlijk' veel kleding wordt geproduceerd en wat we eraan kunnen doen om dit tegen te gaan. Zo is er een modeshow met duurzame kleding en een markt waar kleding van duurzame merken gekocht kan worden. Ook zijn er workshops, waaronder een stijlanalyse. “We hopen hiermee te bereiken dat mensen voortaan bewuster kleding kopen", zegt Minnaert. "Kleding die echt bij hen past en waarin mensen zich gelukkiger voelen.”

Soms denk ik: ‘Laten we stoppen met praten en het gewoon gaan doen!’

Om het hele festival te kunnen financieren heeft het team geld opgehaald door verschillende acties op te zetten. Zo is tijdens Koningsdag tweedehands kleding verkocht, is er op de campus een  kledingruil geweest van het Paviljoen waarbij alle donaties naar het festival gingen en zijn repaircafés en een Moederdagworkshop georganiseerd. Op die manier is bewustwording gecreëerd. “We willen dat mensen op een andere manier naar kleding gaan kijken.”

Stoppen met praten

Zelf is Minnaert al zo’n vier jaar bezig met fair fashion. “Het begon met een presentatie die ik voor Nederlands gaf over duurzame mode. Vervolgens besloot ik om een jaar lang alleen eerlijke en duurzame kleding te kopen. In die tijd heb ik geleerd dat ik eigenlijk helemaal niet veel kleren nodig heb. Sindsdien koop ik niet vaak meer iets nieuws.”

Toen ze het Fair Fashion Festival in Utrecht bezocht, kwam Minnaert erachter dat ze niet de enige is die het onderwerp interessant vindt. Dat gaf haar veel energie. In haar studie mist ze de praktische kant. “Soms denk ik: ‘Laten we stoppen met praten en gewoon gaan doen!’ Ik ben blij dat ik door middel van het organiseren van dit festival mijn steentje kan bijdragen aan een duurzame wereld.”

plattegrond winkels Rotterdam
Plattegrond met duurzame winkels in Rotterdam

Bezoekers

Wat het team de bezoekers van het festival mee naar huis hoopt te geven? De meeste mensen die op het festival af zullen komen zijn al bezig met duurzame mode, maar veel van hen weten nog niet welke merken duurzaam zijn, willen meer merken leren kennen of willen een dagje duurzame kleding shoppen en andere mensen ontmoeten die met dit onderwerp bezig zijn. “In het meest ideale geval gaan mensen anders naar mode kijken. We willen mensen bewust maken van het feit dat hun koopgedrag invloed heeft op de wereld. Maar wel op een positieve manier.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons