Droogte in Oost-Afrika drijft voedselprijzen op

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Oost-Afrika kreunt onder de ergste droogte in decennia en dat heeft verwoestende effecten op de voedselproductie in de regio. De prijzen van voeding schieten omhoog en de humanitaire nood in landen als Ethiopië, Somalië en Tanzania zijn verdrievoudigd sinds begin 2015.

De aanhoudende droogte – die extra versterkt wordt door het El Niño-effect – heeft oogsten verwoest en graanprijzen doen pieken. “Gezinnen en landbouwers in Oost-Afrika hebben het zwaar en lopen risico”, waarschuwt het Voedsel- en Landbouwagentschap van de Verenigde Naties (FAO).

Recordprijzen

“De hoge prijzen leiden ertoe dat veel gezinnen amper voedsel kunnen kopen”, zegt Mario Zappacosta van de FAO. Volgens het Food Price Monitoring and Analysis Bulletin (FPMA) worden producten zoals maïs en gierst op lokale markten in Ethiopië, Kenia, Somalië, Zuid-Soedan, Oeganda en Tanzania aangeboden tegen recordprijzen. Ook voor hun vee krijgen boeren veel minder geld omdat de dieren flink vermagerd zijn door een gebrek aan water en voeding.

Bonen, gierst en kleinvee

Volgens de FAO leverde de laatste maïs- en gierstoogst in Somalië 75 procent minder op dan normaal. In de regio Arusha in Tanzania zijn de prijzen voor dit soort basisproducten sinds begin 2016 verdubbeld. In Zuid-Soedan zijn de voedselprijzen in bepaalde delen van het land zelfs verviervoudigd in vergelijking met vorig jaar.

In Kenia betaal je 30 procent meer voor maïs en 40 procent meer voor bonen, in de Oegandese hoofdstad Kampala kosten deze producten ongeveer een kwart meer dan een jaar eerder.

In de meer landelijke gebieden van deze landen is de toestand nog erger. De prijs die een boer nog krijgt voor kleinvee, zoals geiten, is in de laatste twaalf maanden meer dan gehalveerd in Somalië en met een derde gedaald in Kenia. Ook de prijzen van melk schieten de hoogte in.

Ethiopië

De FAO zegt dat er, om een humanitaire crisis af te wenden, driemaal zoveel geld nodig is als begin 2015 werd gedacht.

In Ethiopië, waar de droogte met name werd uitgelokt door het natuurfenomeen El Niño, is een kwart van de districten momenteel vatbaar voor een voedselcrisis. 435.000 kinderen zijn zwaar ondervoed en 1,7 miljoen kinderen, zwangere en zogende vrouwen zijn matig ondervoed.

In Ethiopië is 80 procent van de mensen afhankelijk van landbouw en veehouderij voor hun voedsel en inkomen. In sommige regio's ging 50 tot 90 procent van de oogst verloren.

Het Ethiopische Bureau voor de Landbouw berekende begin vorig jaar dat 7,5 miljoen boeren en herders ondersteuning nodig hebben om hun productie op peil te houden. Honderdduizenden stuks vee zijn al gestorven en de dieren die nog leven, worden steeds magerder door een tekort aan gras, voer en water. Dientengevolge ligt de opbrengst van hun melk- of vleesvee ook een stuk lager dan normaal.

Het Ethiopia El Niño Response Plan, dat vorig jaar door de FAO werd uitgewerkt, geeft steun aan 1,8 miljoen kwetsbare landbouwers in de vorm van plantmateriaal en voedingssupplementen voor vee.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons