Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

De vraag naar minder verpakkingen groeit. Ideeën die hierop inspelen zijn er genoeg. Zo heb je in België al een verpakkingloze supermarkt en zijn er mensen die zelf alternatieven verzinnen. Andere creatievelingen introduceren een eetbare verpakking. Huh, een verpakking die je op kan eten? Jazeker.

[[{“fid”:”31210″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Wikipearl”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Wikipearl”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

Wikipearl
De Wikipearl is een zacht, waterbestendig en eetbaar membraan dat het voedsel of drankje binnenin ‘verpakt’. Het omhulsel bestaat uit natuurlijke voedseldeeltjes. Je kunt het vergelijken met de schil van bijvoorbeeld een appel. De inhoud van het balletje kan van alles zijn. Er is een Wikipearl met ijs, met yoghurt en kaas. Je kunt op de website zelfs je eigen Wikipearl samenstellen.

SIAL is ’s werelds grootste voedseltentoonstelling. Op het jaarlijkse SIAL Innovation event in Parijs presenteren exposanten hun innovatieve producten aan de bezoekers. De bezoekers zien de nieuwste snufjes op het gebied van foodtrends over de hele wereld. Een jury kiest uit de geselecteerde producten de winnaar van de ‘SIAL Innovation Prix Spécial du Jury’.

Hoewel de technologie van de Wikipearl de innovatieprijs van SIAL 2012 won, betwijfelen sommigen of dit wel zo’n goede oplossing is. Zo zou de inhoud na veertig minuten vanzelf uit de ‘schil’ lopen.
 

[[{“fid”:”31180″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

Loliware
Deze eetbare beker is een alternatief op de velen wegbekertjes en is gemaakt van een plantaardig bindmiddel, genaamd ‘agar-agar’. Terwijl je je drankje drinkt, neem je af en toe een hapje van je kleurrijke beker. Het is geen probleem als je ‘m niet op krijgt, de restanten kun je namelijk composteren. De smaak die nu verkrijgbaar is, is citrus.

[[{“fid”:”31211″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Ohoo!”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Ohoo!”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

Ohoo!
De Ohoo! is het eetbare waterflesje. Met een vergelijkbare techniek als de Wikipearl omhult een eetbaar membraan van algen het water. Deze techniek heet met een moeilijk woord ‘sferificatie’ genoemd wordt. Omdat je snel met de Ohoo!, is het niet de makkelijkste manier van drinken. Maar volgens Rodrigo Garcia Gonzalez, één van de drie designers, is het meer de bedoeling dat mensen dit zelf in de keuken kunnen maken.

[[{“fid”:”31212″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”burgerverpakking”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”burgerverpakking”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

Eetbare hamburgerverpakking
In plaats van eerst de wikkel van je hamburger af te halen, stop je bij het Braziliaanse fastfoodrestaurant Bob’s de hamburger in één keer in je mond, met verpakking en al. Twee jaar geleden introduceerde het restaurant de eetbare papier als onderdeel van een marketing campagne om te laten zien hoe ‘onweerstaanbaar’ de hamburger is. Daarnaast was het ook een manier om minder papier te verspillen.

670

Redactiestagiare bij OneWorld
Profielpagina