Digitale hulp bij noodweer

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wereldwijd worden Nederlanders voor gek verklaard. Onder de zeespiegel leven, dat doet iemand met een gezond verstand toch niet? Het laagste punt van Nederland is te vinden in Nieuwerkerk aan den IJssel en ligt 6,76 meter beneden NAP (normaal Amsterdams peil). Dijken, sluizen en andere maatregelen bieden veel bescherming tegen de zee, maar nog steeds kan 60 procent van Nederland overstromen. Deze apps kunnen je een helpende hand bieden. Zo zie je het aankomen, ben je voorbereid en sluit je het snel af.

1. Weet het van tevoren met 'WeatherBug'
WeatherBug is een heel complete applicatie om het weer mee in de gaten te houden. De weersvoorspelling strekt van de aankomende uren tot tien dagen later. De app bevat onder meer een buienradar, een stormcentrum en een alarmfunctie die meldt als er noodweer op komst is. Het is mogelijk om meerdere locaties op te slaan en daar snel tussen te switchen. Andere gebruikers van WeatherBug kunnen de applicatie zeker waarderen. Het is ruim 437.000 keer beoordeeld en scoort gemiddeld een 4,4/5.

2. Weet waar je droog blijft met 'Overstroom ik?'
Donder, bliksem en regen komen op Nederland af. Moet je nu bang zijn dat je huis onder water komt te staan?

Veel verschillende landen, bijvoorbeeld Thailand, Nepal en Indonesië, hebben een eigen variant op deze applicatie.

Precies weten op welke hoogte jouw postcode zich bevindt, kan onder meer met de hoogtetool van zeeniveau.nl. Sinds 29 september j.l. kun je ook zien hoe groot de kans is dat jouw straat overstroomt en hoe hoog het water dan maximaal komt te staan. Op sommigen plekken is de kans op overstroming kleiner dan 1 op de 10.000 per jaar en op andere plekken groter dan 1 op de 1.000 per jaar. Een kleine kans, zou je zeggen. Iets waar de volgende generaties mee zitten opgescheept. Maar dat is niet zo. Die ‘1’ kan net zo goed veroorzaakt worden door de volgende storm.

De Rijksoverheid heeft 'Overstroom ik?' gemaakt om mensen op een interactieve manier te informeren en alert te maken over de gevolgen van een overstroming. Je hoeft niet bang te zijn, maar wel bewust. Is de bovenverdieping hoog genoeg om droog te blijven als de boel overstroomt? Zo niet, waar is in de buurt een hoger punt om naartoe te vluchten?

3. Weet wie het heeft overleefd met 'I Am Alive'
Hopelijk hoef je nooit een overstroming of andersoortige ramp te ervaren, maar de kans is er altijd. De Libanese studente Sandra Hassan heeft het vaak genoeg meegemaakt. In haar land van herkomst wordt regelmatig een bomaanslag gepleegd. “Elke keer als er een explosie of vergelijkbare situatie plaatsvindt in Libanon, rennen we naar onze telefoons om alle vrienden en familieleden die werken en leven in die regio te bereiken.”

Je hoeft niet bang te zijn, maar wel bewust.

Iedereen opbellen neemt veel tijd in beslag. Daarom creëerde Hassan een applicatie waarmee je een groot aantal mensen tegelijk kunt bereiken: 'I Am Alive'. Het doel is om vrienden en familie via simpele, snelle communicatie zekerheid te bieden. Met één druk op de knop kun je via Twitter en Facebook laten weten dat je in orde bent. Bovendien kun je meteen zien wie van jouw contacten ook al heeft aangegeven zich in veiligheid te verkeren. De vrienden en familie die geen sociale media gebruiken, bel je ‘gewoon’ op.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons