‘De Noordpool is van ons allemaal’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wie zijn de meest inspirerende en innovatieve duurzame jongeren van nu? Je vindt ze in de Duurzame Jonge 100 lijst die afgelopen vrijdag gelanceerd werd. Sanne van Keulen (29), Greenpeace campagneleider Noordpool, haalde dit jaar de lijst. “Ik vind dat bedrijven van de Noordpool af moeten blijven.”

Vanaf het begin van haar studententijd was Van Keulen al bezig met het milieu. Ze organiseerde debatten over duurzaamheid voor de Nationale Jeugdraad en was daarna jongerenvertegenwoordiger duurzame ontwikkeling naar de VN. Een beetje teleurgesteld zocht ze naar een nieuwe uitdaging. “Ik dacht dat mensen bij de VN een betere wereld nastreefden. Voor een deel is dat zo, maar ik heb gemerkt dat het veel mensen ook om de eigen carrière gaat.”

Vreedzaam verzet is soms nodig om als breekijzer te dienen

Het activistische van Greenpeace trok Van Keulen aan. Niet dat ze activisme als doel ziet. “Mensen denken soms dat Greenpeace alleen maar actie voert, maar dit klopt niet. Activisme is een laatste middel om een doel te bereiken. Het gebruik van fossiele energie is bijvoorbeeld zo ingesleten bij overheden en bedrijven, dat alleen lobbyen en het schrijven van brieven niet werkt. Vreedzaam verzet is soms nodig om als breekijzer te dienen.”

Beschermd natuurgebied
Van Keulen begon 3,5 jaar geleden bij Greenpeace. Sinds januari is ze campagneleider Noordpool. Ze doet bijvoorbeeld onderzoek naar de impact van olieboringen in het Noordpoolgebied. Ook bedenkt ze campagnestrategieën die ze samen met haar collega’s uitvoert. Van Keulen wil het Noordpoolgebied beschermen en laten uitroepen tot een beschermd natuurgebied, zoals dit ook met Antarctica is gebeurd na onder andere acties van Greenpeace.

Het beschermen van het Noordpoolgebied is volgens de campagneleider van groot belang. Daarnaast wil ze dat bedrijven efficiënter omgaan met energie en de overgang maken naar duurzame energie. “Het Noordpoolgebied is de airco van onze aarde en het huis van prachtige maar bedreigde diersoorten. Er wonen ook mensen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van de natuurlijke hulpbronnen. Alleen door het Noordpoolgebied te beschermen en duurzamer met energie om te gaan, blijft klimaatverandering beperkt.”

De Noordpool is van ons allemaal, niet van oliebedrijven die winst willen maken

Noordpoololie
Van Keulen vindt het een zorgelijke ontwikkeling dat oliebedrijf Gazprom sinds april olie haalt uit het Noordpoolgebied. “De kans op een olielek is levensgroot en bedrijven als Shell en Gazprom hebben bewezen dat ze de extreme weersomstandigheden niet aankunnen. De Noordpool is van ons allemaal, niet van de oliebedrijven die op korte termijn winst willen maken. Blijf met je handen van de Noordpool af”, zegt ze gedreven.

“Het kan jaren kan duren voordat we ons doel hebben bereikt, maar ik zie al concrete stappen. De Tweede Kamer nam in april een motie aan om te streven naar een verbod op transport van ruwe olie uit het Noordpoolgebied.”  De minister zei dat ze het vervoer van de olie niet kan verbieden door het internationale recht op vrije scheepsvaart, maar volgens Van Keulen is de motie een belangrijke ontwikkeling.“Het parlement is immers kritisch over risicovolle Noordpoololie.”

Rol voor burgers
Greenpeace campagne leidde er mede toe dat de VN de bescherming van het Noordpoolgebied op de agenda heeft gezet, vertelt Van Keulen. Ook blokkeerde de milieuorganisatie in mei dit jaar een schip van oliebedrijf Gazprom toen ze met de eerste olie van de Noordpool wilden aanleggen in de haven van Rotterdam. “We konden de tanker niet tot in het einde der tijden tegenhouden, maar door de vertraging staan de spotlights wel op een milieumisstand die anders zonder dat iemand ervan wist voorbij was gegaan.”

Verandering moet vanuit burgers komen

Volgens Van Keulen moeten we overstappen op duurzame energie. “Overheden en grote bedrijven bepalen het systeem dat zich nu richt op fossiele energie. Zij kunnen zorgen voor een oplossing, maar ze veranderen niet vanzelf.” De verandering zal volgens de campagneleider vanuit burgers moeten komen. “Een steeds groter wordende burgerbeweging vraagt om rechtvaardigheid. Zij willen onafhankelijk zijn en veilige en schone energie voor zichzelf en hun kinderen. Shell en andere oliebedrijven worden zo gedwongen om te veranderen of ze gaan uiteindelijk een keer failliet”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons