Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

Elke dag opnieuw staan er lange rijen voor het restaurant van McDonald's in het Olympisch dorp. Je zou verwachten dat de sporters gedisciplineerd genoeg zijn om van de vette snacks af te blijven, maar niks is minder waar. 

Volgens Time is het de Verenigde Naties van trainingspakken en warming-up kleding die voor de deur van het fastfoodbedrijf staan. De meest fitte mensen ter wereld wachten soms meer dan 30 minuten voor voedsel dat in theorie hun Olympische dromen kapot kan maken. De populariteit werd zelfs McDonald's te gortig: ze beperkten de bestelling per persoon tot maximaal twintig (!) items. 

De belangrijkste reden dat sporters toch vallen voor de Big Macs en kip nuggets is waarschijnlijk de prijs. Als sponsor van de Olympische Spelen is het eten in dit restaurant voor alle sporters, trainers en andere medewerkers gratis. Je zou het op zijn minst curieus kunnen noemen dat ook andere grote 'ongezonde' sponsors, als Coca-Cola en Heineken, prominent aanwezig zijn in Rio de Janeiro. 

Naast de gratis frietjes vinden veel sporters ook dat ze na hun wedstrijd wel eens een keer vette fastfood verdiend hebben. 

Usain Bolt en McDonald's

De beroemdste fan van McDonald's is Usain Bolt. In 2008 propte hij zich vol met McNuggets voordat hij het wereldrecord op de 100 meter brak. En ook nu toont hij weer met trots foto's waarop hij nuggets zit te verorberen (mét saus en sixpack). Benieuwd of daarmee ook vannacht op de 200 meter records worden gebroken… 

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)

Marten Groen

Tekstschrijver bij Wilde Ganzen
Profielpagina