Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Hoe meer calorieen, hoe duurder het blikje cola? Een goed idee, zeggen Amerikaanse onderzoekers. Een taks op basis van calorieen kan werken in de strijd tegen overgewicht.

 

Een belasting op suikerhoudende frisdranken werkt alleen ontradend als je de hoogte van de taks aan het aantal calorieen koppelt, zeght Chen Zhen van het Research Triangle Institute. De nieuwe studie verscheen in het American Journal of Agricultural Economics. De onderzoekers ontdekten: als je de taks berekent op basis van de inhoudsmaat van een blikje of fles, dan zullen kopers niet anders reageren. 

 

Als een colablikje bijvoorbeel 6 dollarcent duurder is, dan daalt de consumptie van calorieen met 9,3 procent, berekende het team. Verschillende Amerikaanse staten probeerden al tevergeefs een taks op frisdrank in te voeren maar vonden nooit een politieke meerderheid. 

 

In de VS heeft 70 procent van de volwassenen overgewicht. Bij jonge kinderen is een kentering zichtbaar: het aantal kinderen van twee tot vijf jaar oud met obesitas is in de laatste tien jaar met 43 procent gedaald.