Angst en onwetendheid bij boeren over TTIP

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Boeren maken zich grote zorgen over het vrijhandelsverdrag TTIP tussen de Verenigde Staten en Europa. Vorige week beklommen zij in Den Haag met Milieudefensie en verschillende politieke partijen het podium om hun zorgen te uiten. Wat zijn hun gezamenlijke belangen?

Hoewel de opkomst met veertig mensen tegenvalt is de weerstand tegen TTIP duidelijk voelbaar tijdens de manifestatie tegen het vrijhandelsverdrag op het Plein. Teksten als ‘TTIP-Free Zone’ en ‘TTIP Als een boer het kent, dan eet hij het niet’ sieren de meegebrachte spandoeken.

Boeren uit het hele land en Milieudefensie strijden gezamenlijk voor hun belangen, iets wat niet vaak gebeurt. Desondanks maken zij een uitzondering voor TTIP, het vrijhandelsverdrag wat volgens hen de agrarische sector op zijn kop kan zetten. Ook PVV, ChristenUnie, SP, CDA, GroenLinks en Partij voor de Dieren hebben zich bij hen aangesloten. Hun grootste angst: oneerlijke concurrentie voor de boeren.

Oneerlijk

Volgens Ingrid Jansen, voorzitter van de Nederlandse Vakbond voor Varkenshouders, produceren boeren in Nederland tegen een hoge prijs. “Dit komt door strenge regel- en wetgeving op het gebied van milieu, dieren en welzijn. In de Verenigde Staten is de regelgeving minder streng waardoor productiekosten voor Amerikaanse boeren lager liggen.” Als het vrijhandelsverdrag doorgaat, zou dit betekenen dat boeren uit de Verenigde Staten hun producten op een gezamenlijke markt goedkoper kunnen aanbieden, doordat hun productiekosten lager liggen. Oneerlijk, vindt Paul Wouters, boer van een varkenshouderij in Noord-Brabant. “Ik vrees dat onze sector gaat doodbloeden, omdat wij onze producten, zoals vlees of eieren, niet tegen een lage prijs kunnen aanbieden.”

Onze sector kan doodbloeden als TTIP er komt

Naast oneerlijke concurrentie benadrukken boeren en Milieudefensie dat TTIP ook de consument treft. Als het vrijhandelsverdrag doorgaat kunnen consumenten voedsel kopen uit de Verenigde Staten, wat nu nog maar beperkt kan door importtarieven en quota. Dit voedsel kan middelen als groeihormonen of pesticiden bevatten, die daar toegestaan zijn maar in Europa niet vanwege gezondheidsoverwegingen. Volgens Milieudefensie is het gebruik van groeihormonen in de veehouderij daar normaal, terwijl dat in Europa verboden is.

Foto: Nore WitteVerschillende partijen verkondigen hun mening op het podium. Foto: Nore Witte. 

Melk

Tijdens de manifestatie merkt VVD-Kamerlid Fred Teeven op dat men onnodig angst zaait voor het vrijhandelsverdrag. “Mijn land is een land dat gebaat is bij vrijhandel. Er heerst veel onwetendheid. TTIP zal niet geheel negatief zijn voor de agrarische sector. De zuivel profiteert er wel van en die hoor ik toch heel hard protesteren.” Teeven doelt hiermee op Amerikaanse barrières voor het Nederlandse zuivel die door TTIP zullen verdwijnen, zoals een eigen kwaliteitskeurmerk voor melk, Grade A. Landbouw en Tuinbouw Organisatie Nederland heeft eerder dit jaar aangegeven dat melk daardoor opnieuw gekeurd moet worden en dat kost veel geld. Als dit mechanisme door TTIP verdwijnt, kan Hollandse zuivel veel terrein winnen op de Amerikaanse markt.

Referendum

De coalitie benadrukt dat zij zich blijft verzetten tegen het vrijhandelsverdrag. Zij hopen op een referendum. Of dat er gaat komen is onduidelijk. Momenteel hebben bijna 138.000 mensen getekend voor een referendum, waar minimaal 200.000 stemmen nodig zijn. Het probleem is volgens boer Wouters dat de meerderheid van zijn collega’s niet weet waar het over gaat. “Ze zien het weleens wat over TTIP voorbijkomen en weten dat het iets negatiefs is, maar inhoudelijk weten ze er vaak niets van. Dat vind ik niet te begrijpen. Ik hoop dat deze manifestatie weer een beetje helpt.”

Meer weten over de vorderingen van het TTIP vrijhandelsverdrag? Lees hier ons hele dossier.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons