Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

De vele voedingstoffen in ons afvalwater zijn nadelig voor de natuur rond en in de Nederlandse wateren. Dit leidt namelijk tot zuurstofgebrek in het water en uitbundige groei van eendenkroos en blauwalgen, waardoor vissen en andere fauna sterven. Vooral het water dat na rioolwaterzuivering wordt geloosd op het oppervlaktewater is sterk voedselrijk. 

Een goed werkend mosselfilter als zuiveringsmechanisme van oppervlaktewater zou een belangrijke stap voorwaarts zijn om de impact van waterzuiveringsinstallaties op biodiversiteit te verminderen. Door voedingsstoffen en moeilijk afbreekbare organische verbindingen te filteren dragen ze bij aan een betere waterkwaliteit. De mosselfilters werden getest in stadsvijvers in Utrecht en Breda. In proefopstelling werd bovendien onderzocht of de mosselfilters ook werken in het meer vervuilde water van de afvalwaterzuivering. 

Lees hier meer

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)