'Duurzaam' oorlog voeren met ecologische munitie

26-02-2007
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

's Werelds grootste wapenproducent BAE Systems heeft sinds kort milieuvriendelijke wapens in zijn catalogus opgenomen. 'Wapens worden nu eenmaal gebruikt en daarom kunnen we ze maar beter zo veilig en milieuvriendelijk mogelijk maken', verklaarde een woordvoerder van BAE Systems.

Het bedrijf komt met loodvrije kogels en explosieven met minder giftige stoffen.'Lood dat gebruikt wordt in munitie is slecht voor het milieu en kan gevaar opleveren voor mensen'.

Met steun van het Britse ministerie van Defensie zijn ook plannen gemaakt granaatkoppen te ontwerpen die de geluidoverlast beperken.

'Lachwekkend', vindt Symon Hill van de Britse Campagne tegen Wapenhandel, 'BAE probeert zich ethisch voor te doen, maar wapens zijn gemaakt om mensen te doden. Het is absurd te suggereren dat wapens milieuvriendelijk zijn.'

Leger

Het Amerikaanse leger is al goed op weg het milieu te helpen. Volgens de speciale website omtrent duurzaamheid is het milieu net zo belangrijk als het handhaven van de veiligheid.

Op de website zijn zogenaamde 'succesverhalen' te vinden. Zo zijn in barakken op de militaire basis 'Fort Carson' de wasmachines vervangen door machines die 50 procent minder energie gebruiken. 'Ondanks dat ze weinig gebruikt worden zijn het machines van de hoogste kwaliteit', aldus Willie Pratt, hoofd van de facilitaire dienst, in het artikel op de site.

Ook de Nederlandse landmacht heeft een eigen milieubeleid. Bij trainingen en oefeningen wordt gelet op het  behoud van de natuur en geluidsoverlast. Marineschepen worden voorzien van een speciale coating om te voorkomen dat zeeorganismen zich nestelen op de boten. Het ministerie van Defensie kan niet bevestigen of het Nederlandse leger ook milieuvriendelijke kogels gebruikt.

 

http://www.sustainability.army.mil/

Reacties