‘Dus je rolt met je homiez, je heb nix te verliezen’

09-03-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

OW: Met welk doel zijn jullie naar Honduras vertrokken?

D-Men-Supervisie 100pToen we door Plan Nederland gevraagd werden om naar Honduras te gaan om een rap te maken over het leven van de straatbendes daar, dachten we: "Zo'n kans krijg je niet vaak!" We gingen er vanuit dat het een soort vakantiereisje was en dat we eventjes een rapje in elkaar moesten flansen en klaar is kees...chillen maar!!!

Maar toen we een documentaire te zien kregen over die gewelddadige straatbendes, was het toch wel eventjes slikken. Uiteindelijk gingen we op reis met een soort instelling van: ik laat het allemaal wel over me heen komen. Toen we in Honduras aankwamen bleek ons vakantiereisje er toch even wat anders uit te zien, elke dag was volgepland met een heel programma.

Zo bezochten we dag 1 de aartsbisschop die ons vertelde over het lot van de jongeren. We hebben gesproken met de politie, met bendeleden in de jeugdgevangenis, ex-bendeleden, mensen van een tv-station (de AT-5 van San Pedro Sula zeg maar). We zijn zelfs in de 'echte' gevangenis geweest, waar we tussen de gangsters onze clip hebben opgenomen. Een hele ervaring...

Na een week hadden Frans en ik wel genoeg inspiratie opgedaan en hebben we het nummer geschreven. Ik had m'n laptop mee en met een goedkoop microfoontje dat we daar hadden aangeschaft, hebben we het nummer opgenomen om vervolgens met de cameraman beelden voor de clip te schieten. Het waren 10 heftige dagen!

OW: Welk moment is jullie het meest bijgebleven?

D-Men-Supervisie 100pWe reden in ons busje op weg naar het hotel en op een gegeven moment zagen we in de verte iets op weg liggen....naarmate we dichterbij kwamen zagen we een man met een fiets...We dachten van : wanneer staat ie nou op?

Maar hij bleef stil liggen. Pas toen we er langs reden zagen we dat het een lijk was, z'n schedel was gebroken en je keek zo recht z'n hersenpan in.... Hij was waarschijnlijk net aangereden door een auto. In het begin drong het niet tot me door, maar ik kreeg echt een raar gevoel op een gegeven moment...heel apart.

OW: Wat waren de reacties van criminelen, straatjongeren en gevangenen op jullie komst en optreden?

D-Men-Supervisie 100pZe wilden allemaal graag hun verhaal doen en laten weten in wat voor situatie zij leven. We hadden onze rap door een tolk laten vertalen in het Spaans en die hebben we de gangsters in de gevangenis voorgelezen... dat was best wel een spannend moment. Ze reageerden heel positief en vonden het een goede beschrijving van wat zij meemaken. Dat gaf ons wel een goed gevoel, moet ik zeggen.

OW: Wat kan een populaire rap-groep bijdragen aan de verbetering van de situatie ter plekke?

D-Men-Supervisie 100pIk weet niet of wij als rappende reporters echt een bijdrage kunnen leveren aan de verbetering van de situatie daar. Maar we kunnen het in ieder geval onder de aandacht brengen bij de mensen hier. Omdat rap nu erg populair is, spreekt ons verhaal de jeugd eerder aan dan wanneer er alleen maar een saaie folder zou worden uitgedeeld.

En of er verbeteringen gaan komen voor de mensen in Honduras, dat ligt aan wat de mensen HIER met onze boodschap gaan doen... als iedereen stil blijft zitten, gebeurt er niks...

OW: Laat eens wat 'horen' van jullie rap over Honduras? 

D-Men-Supervisie 100pOkay....hier komen de eerste 8 zinnen.
1e Couplet, Lange Frans:
 
"Stel je voor je leeft op bonen en rijst,
er is geen vader in de buurt die de weg voor je wijst.
Er is geen geld, geen school, geen toekomst te kiezen,
dus je rolt met je homiez, je heb nix te verliezen.
En je spacest 'm als een gek, zo vergeet je ellende,
je huis is de straat, je familie je bende.
Je hebt je click en je buurt op je handen getekend
en vraagt je ma je te vergeven voor het leiden van je gekke leven......."

Het nummer is nog niet helemaal af... dus is ook nog nergens te horen. Ik weet niet wanneer de clip af is en wanneer we het live gaan doen, dat is voor ons ook nog onduidelijk. Een ding weet ik wel: Het gaat rocken als een gek!

 


Dagboek Honduras van D-men bij de VPRO

website D-men

Plan Nederland

Reacties