Duitsland wil Afrika in Veiligheidsraad

08-05-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De Veiligheidsraad telt momenteel 15 leden - vijf permanente en 10 tijdelijke. Die 10 worden door de Algemene Vergadering telkens voor een periode van twee jaar verkozen. De vijf permanente leden - de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk - weerspiegelen de internationale krachtsverhoudingen vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Volgens Wieczorek-Zeul krijgt de vooruitgang die er in Afrika wordt geboekt en de ideeën die er leven, internationaal veel te weinig aandacht. Wieczorek-Zeul leidde vorige week in Berlijn een Afrika-conferentie in.

Met Kofi Annan levert Afrika momenteel wel de secretaris-generaal van de VN. Maar Annan, en ook zijn Egyptische voorganger Boutros Boutros-Ghali, beklaagden zich erover dat de internationale gemeenschap veel meer aandacht had voor de oorlogen op de Balkan dan voor de dramatische burgeroorlogen in Afrika.

Internationale vredeshandhaving is de belangrijkste opgave van de VN- Veiligheidsraad.

Wieczorek-Zeul verklaarde vorige week dat Duitsland steeds meer prioriteit geeft aan Afrika in zijn ontwikkelingssamenwerking. Afrika bezuiden de Sahara krijgt dit jaar ongeveer 30 procent van alle middelen.

Duitsland besteedt wel nog maar 0,27 procent van zijn bruto binnenlands product (bbp) aan ontwikkelingshulp. De totale internationale hulp aan Afrika is gedaald van 35 euro per Afrikaan in 1990 tot 20 euro in 1998.

Reacties