Duitsland stopt met kernenergie

15-06-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Het definitieve einde van het Duitse atoomtijdperk komt in 2021. Dan zal de centrale Neckarestheim-II, in Baden-Württemberg, als laatste zijn deuren sluiten. De chef van het concern Veba, die met Schröder onderhandelde, zei dat beide partijen ‘niet geheel gelukkig’ zijn met het akkoord. Hij ziet dit als een teken dat het een ‘eerlijk compromis’ is waarvoor beide partijen flink hebben moeten inleveren op hun uitgangspunt.

Duitsland is het eerste grote industriële land dat het gebruik van kernenergie afzweert. Hiermee is na veel getouwtrek een belangrijk doel van de Groenen, de coalitiepartner van de sociaal-democratische SPD in Schröders regering, vervuld.

Roland Koch, lid van de oppositiepartij CDU en premier van de deelstaat Hessen, noemde het ‘nonsens’ om te spreken van een akkoord tussen overheid en bedrijfsleven. ‘De overeenstemming zal verdwijnen als bij de volgende verkiezingen de CDU en de FDP het roer weer overnemen’, voorspelde hij.

Heikel punt in de onderhandelingen was de levensduur van een centrale. Aan de hand hiervan wordt besloten wanneer de kernenergiefabrieken uiterlijk dicht moeten. Uiteindelijk is een levensduur van gemiddeld 32 jaar overeengekomen. De eerste centrale die dicht moet is die in Obrigheim, in 2002. De centrale uit 1968 krijgt dus twee jaar extra de tijd om de sluiting te regelen.

Ongeveer een derde van de stroom die in Duitsland wordt geproduceerd is afkomstig van kernenergiecentrales. Alle negentien centrales staan in het westen van Duitsland.

Meer lezen over kernenergie

Reacties