Druk op farmaceutische industrie voor levering goedkope aids-medicijnen

11-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: onzeWereld

President Clinton zette donderdag een handtekening die het voor derde-wereldlanden iets makkelijker moet maken om aan goedkope medicijnen tegen aids te komen. De Amerikaanse president tekende een decreet waardoor landen ten zuiden van de Sahara voortaan patent-vrije medicijnen in mogen voeren of kunnen produceren, zolang dat niet in strijd is met de internationale handelsregels.

De meeste effectieve aidsremmers komen uit de Verenigde Staten.Volgens de Wereldomroep is het besluit van Clinton een forse tegenvaller voor de Amerikaanse farmaceutische industrie, die fel gekant is tegen dit goedkoop onder licentie produceren van aidsremmers in andere landen.

Clinton wil de framaceutische industrie ook een cadeau doen. Hij wacht op goedkeuring van het Congres van een belastingmaatregelen ter waarde van één miljard dollar over de komende tien jaar, als stimulans voor farmaceutische bedrijven om HIV-vaccins te ontwikkelen.

Ook het hoofdkwartier van UNAIDS in Genève – de aidsbestrijdingsorganisatie van de Verenigde Naties - meldde donderdag de start van onderhandelingen met vijf grote farmaceutische bedrijven om te onderzoeken hoe de medicinale zorg voor miljoenen HIV- en aidspatiënten in ontwikkelingslanden snel toegankelijker kan worden.

UNAIDS stelt dat de betrokken bedrijven – Boehringer Ingelheim, Bristol-Myers Squibb, Glaxo Wellcome, Merck & Co en Hoffmann-La-Roche – ertoe willen bijdragen dat aids-medicijnen voor arme landen betaalbaarder worden. Volgens de VN-organisatie reageren de bedrijven op een indringende oproep van secretaris-generaal Kofi Annan aan het adres van het bedrijfsleven. Annan vroeg de private sector om mee te helpen met het bestrijden van de snel uitdijende aids-epidemie.

Via de nu begonnen dialoog tussen de VN en de farmaceutische multinationals, hoopt UNAIDS te bereiken dat zowel preventie, behandeling van en zorg voor HIV-zieken mogelijk wordt voor meer mensen. Daarnaast worden steeds meer krachten gebundeld in de ontwikkeling van HIV-vaccins. Hoewel veel vorderingen worden gemaakt, denken deskundigen dat dit toch zeker nog tien jaar kan duren.

Tot slot wil UNAIDS de farmaceutische bedrijven actief betrekken bij het voorkomen van HIV-besmetting van moeder op kind. Met dit laatste werden ook in Afrikaanse landen al goede resultaten geboekt. Deze positieve vooruitgang betekent, cynisch genoeg, wel het ontstaan van een leger weeskinderen.

Peter Piot
Peter Piot, direkteur van UNAIDS, verwelkomde de samenwerking met de farmaceutische industrie, maar zei dat goedkopere medicijnen slechts één essentiële factor in de strijd tegen aids is. Volgens Piot moet er in internationaal verband dringend meer geld op tafel komen om mensen met HIV en aids uitzicht te bieden op een gezonder en productiever leven: “Dit budget moet in overeenstemming zijn met de enorme menselijke, sociale en economische uitdaging die deze epidemie ons stelt’’.

Ruim tachtig procent van alle aids-doden valt in de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. Van de zestien miljoen mensen die sinds begin jaren tachtig aan aids zijn gestorven, overleden er veertien miljoen in Afrika. Eind 1999 waren er wereldwijd 33 miljoen mensen HIV-besmet, waarvan 23 miljoen Afrikanen.


Meer lezen over UNAIDS

Reacties