Druk op bedrijven in Birma neemt toe

23-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: onzeWereld

ABN Amro maakte op 19 mei bekend dat het zijn kantoor in de Birmese hoofdstad Rangoon heeft gesloten. De bank verkoopt ook zijn aandelen in het Nederlandse baggerbedrijf IHC Caland. Dat participeert samen met het Birtse Premier Oil, het Franse TotalFina-Elf en het Amerikaanse Unocal in een groot olie- en gasproject in Birma.

Vorige week riep de Britse regering Premier Oil op zich uit Birma terug te trekken.

Na ABN Amro dreigt ook een andere grootaandeelhouder zijn aandelen-IHC Caland te verkopen. Het pensioenfonds ABP stelt de aandeelhoudersvergadering van IHC Caland van 26 mei af te wachten. De beslissing hangt af van de antwoorden die ABP daar zal krijgen op vragen.

Ook de politiek begint zich te roeren. De Nederlandse parlementariërs Jan Hoekema (D66) en Bert Koenders (PvdA) roepen de Nederlandse overheid op om te eisen dat IHC Caland zich terugtrekt uit Birma.

De miljarden-investeringen van deze bedrijven liggen meer dan ooit onder vuur. Het Birmese generaalsregime wordt al jaren beschuldigd van ernstige mensenrechtenschendingen op grote schaal. De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) schrapte Birma als lid, na vele gedocumenteerde rapportgaes over dwangarbeid. Vele honderdduizenden mannen, vrouwen en kinderen worden volgens de ILO ingezet voor infrastructurele werken.

Interviews met slachtoffers dictatuur
Volgens een pas gepubliceerd rapport van Earthrights International (’Total Denial Continues’) zijn de investeringen van westerse bedrijven in Birma direct gelieerd aan de schending van mensenrechten. Het rapport is gebaseerd op honderden getuigenissen en verzameld door de Birmese activist Ka Hsaw Wa. Hij bezoekt deze week enkele Europese landen, waaronder Nederland en België.

Ka Hsaw Wa interviewt al jaren in het geheim slachtoffers van de Birmese dictatuur. Hij schreef rapporten over de desastreuze gevolgen van het TotalFina-Unocal gasproject voor de Karen- en Monvolkeren in Birma. Zijn interviews lagen aan de basis van een rechtszaak in de Verenigde Staten tegen Unocal wegens schendingen van mensenrechten in Birma. Mede door zijn rapportages adviseerde een Franse parlementaire onderzoekscommissie Totalfina-Elf vorig jaar om zich uit Birma terug te trekken.


Aung San Suu Kyui, Nobelprijswinnares voor de vrede en de sterkste tegenstander van de junta, beschuldigde Frankrijk vorige week van steun aan de dictatuur. De Franse overheid ontwijkt de slechte reputatie op het vlak van mensenrechten om zijn investeringen te beschermen, aldus Suu Kyui. Ze waarschuwt de oliegigant dat het contract op de helling gaat zo gauw Birma weer een democratie zal zijn.

Frankrijk is de grootste Europese investeerder in Birma. Volgens onderzoekers houdt dit de Birmese junta financieel overeind.

'Total wist wat het deed toen het massaal investeerde in Myanmar (Birma, red.) terwijl anderen zich wegens ethische redenen terugtrokken,' zei Suu Kyui in het Franse weekblad Le Nouvel Observateur. 'Dit land zal niet altijd geregeerd worden door dictators.'

In Birma zal de spanning deze week oplopen. Vorige week werden 95 oppositieleden van ondermeer de NLD (de partij van Suu Kyui) en enkele tientallen monniken gearresteerd. De junta heeft gedreigd een aangekondigde protestmars van boeddhistische monniken op de hoofdstad Rangoon hardhandig tegen te houden.

Rapport van EarthRights International 'Total Denial Continues'

Reacties