Droogte-resistent gewas kan miljoenen van hongerdood redden

04-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Het International Gewas Onderzoeksinstituut voor de semi-aride Tropen (Icrisat) heeft het onderzoek uitgevoerd in de Indiase staat Andhra Pradesh. Dat is een van de vijf staten in India die op dit moment te kampen hebben met ernstig watertekort.

Het Icrisat zegt dat de productie van gewassen die met minder water af kunnen een oplossing is als het samengaat met een goed waterbeheer door de lokale gemeenschap. De bevolking krijgt dan ook training over waterbeheer.

‘In de semi-aride tropen is het twee keer in elke vijf jaar erg droog. Bovendien is het onvoorspelbaar wanneer er wel regen valt. Dat verschilt per jaar en per seizoen,’ aldus de onderzoekers tijdens een persconferentie van hun resultaten in New Delhi. Daarbij komt dat van de regen die er valt vaak maar 30 tot 60 procent effectief gebruikt wordt door de gewassen.

In Andhra Pradesh experimenteerden de onderzoekers met een variant van kikkererwten die snel, binnen 85 tot 100 dagen, geoogst kan worden. Het gewas was van de velden gehaald vóór de droogte werkelijk nijpend werd.

Icrisat spreekt al van een ‘stille kikkererwten-revolutie’. De boerne halen ondanks de droogte voldoende productie binnen. In de laatste tien jaar is die productie zelfs zeven maal gestegen. Bovendien behoeft het gewas een minder arbeidsintensieve behandeling en bemesting.

De laatste jaren hebben in Centraal en Zuid-India tientallen katoenboeren met grote schulden zelfmoord gepleegd.

Icrisat test samen met de Indiase overheid ook andere droogte-resistente gewassen.

Reacties