Draaimolenpomp maakt zegetocht door Afrika

20-04-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Deze week worden zes pompen, gesponsord door Unicef en een telecombedrijf, geïnstalleerd in Swaziland. Daarna komen Mozambique, Zambia en Uganda aan de beurt. Zuid-Afrika zelf telt al zo'n 650 draaimolenpompen.

Reclame

Bij de Play-Pump van Roundabout Outdoor, waarover OneWorld vorig jaar al eens berichtte (Weblog Francisco van Jole) is aan alles gedacht. Kinderen drijven een waterpomp aan door rondjes te draaien op een draaimolen. Als ze zestien rondjes per minuut maken, halen ze van een diepte van 40 meter zo'n 1400 liter water naar boven. Dat water wordt opgeslagen in een tank naast de draaimolen. Daaruit kunnen bewoners vervolgens het water tappen. Dorpelingen hoeven hierdoor niet meer uren te lopen naar rivieren, meertjes of stroompjes.

Het boorgat wordt afgedekt door de draaimolen, zodat dieren het water niet kunnen vervuilen. Om de onderhoudskosten te dekken, gebruikt Roundabout Outdoor de tank als billboard voor reclame. Zo heeft bijvoorbeeld de Zuid-Afrikaanse organisatie LoveLife advertentieruimte gekocht voor voorlichting over aids.

Pretparken

Roundabout Outdoor heeft inmiddels een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Zuidafrikaanse ministerie voor Water. Ook het Nelson Mandela Kinderfonds kondigde vorige week aan samenwerking te willen aangaan.

De Play-Pump
 inspireert ook mensen buiten Afrika. Volgens de Britse krant The Sunday Times heeft de eigenaar van een pretpark in Exeter in Groot-Brittannië aangekondigd 200 draaimolens verspreid over Engeland te willen plaatsen. Bij elke draaimolen moet een machine komen waarmee mensen geld kunnen doneren. Zodra iemand geld of een creditcard in de machine stopt, zouden op een scherm beelden moeten verschijnen van joelende Afrikaanse kinderen op een draaimolen die 'Dank je wel' roepen. De donaties worden weer besteed aan de installatie van nieuwe Play-Pumps elders in Afrika.

 

playpump werking
De werking van de pomp. Foto: Roundabout Outdoor

Roundabout Outdoor

Reacties