Draadloze communicatie helpt Ugandese gezondheidszorg

10-10-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

'Dit is een enorme stap voor de gezondheidszorg in Uganda. Het kan duizenden levens redden, en veel goeds doen voor de gezondheidszorg in Uganda,' aldus Holly Ladd, directeur van Satellife, een organisatie die zich inzet voor betere gezondheidszorg in ontwikkelingslanden.

Satellife begon al in 2001 met een proef voor de 'draadloze gezondheidszorg'. De nieuwe mobiele technologie is sinds vorige week in heel Uganda te gebruiken. Het project profiteert van het voor Afrikaanse begrippen goede GSM-netwerk in het land.

Met hun Personal Digital Assistants (PDA) en handpalm computers kunnen de gezondheidswerkers betere en snellere diensten verlenen. Ze kunnen medische richtlijnen bekijken voor de behandeling van bijvoorbeeld aids, tuberculose en malaria, en krijgen medische nieuwtjes via hun e-mail binnen. Ook kunnen ze de laatste internationale medische artikelen en boeken digitaal inzien.

De administratie rondom de zorg krijgt ook een impuls. De tijd om medische rapporten te maken, te analyseren en te overleggen, wordt sterk verkort. Ook kan sneller worden ingespeeld op de vraag naar hulpmiddelen als medicijnen.

De realisatie van het mobiele netwerk ten behoeve van de gezondheidszorg is grotendeels een Canadees overheidsinitiatief. Het project kostte 485.000 euro.

Satellife-project

Reacties