Dossier Watervoetafdruk

Interview – 'Mister water footprint’ Arjen Hoekstra legt uit hoe ons consumptiegedrag in Nederland zorgt voor wateruitputting in China en Mexico.
Schijf van Vijf
Actueel – Minder rund, minder vis, meer bonen.
wijnboeren oogsten druiven in Argentinië
Reportage – In Mendoza, de belangrijkste wijnregio van Argentinië, hebben de wijnboeren hun waterverbruik voor de druiventeelt fors verminderd. Sommige boeren besparen wel tot 60.000 liter per maand.
Amandelen, droogte, Californie, waterverbruik, water
Onderzoek – Zijn amandelen uit het droge Californië daadwerkelijk de grote waterverslinder in vergelijking met andere levensmiddelen?
droog over straat lopen
Tip/Tips – OneWorld zet wat handige tips op een rij om er zo watervriendelijk mogelijk bij te lopen.
maand kleding, waterlijstje
Lijstje – 8.000 liter water voor een spijkerbroek? 2.700 liter water voor een katoenen T-shirt? Zonder dat we het weten zit onze kledingkast vol met water. Hieronder wat feiten en cijfers op een rijtje.
de underwearrun van 2014
Interview – Slechts gekleed in een boxershort en een paar hardloopschoenen rennen tientallen jongeren vandaag door Amsterdam. Lawrence Cheuk legt uit dat de Underwearrun meer is dan een grappig bedoelde actie.
waterverbruik in de landbouw
Nieuws – Grote voedselbedrijven houden nauwelijks rekening met toekomstige waterschaarste en doen veel te weinig om het tegen te gaan. Dat stellen onderzoekers van een onderzoeksinstituut uit de Verenigde Staten.
Bier tijdens Koningsdag
Achtergrond – Het festivalseizoen is weer van start gegaan en de terrassen raken met de week voller. Kortom: tijd voor bier! Maar een biertje kost wel 75 liter water. Hoe dat kan? OneWorld duikt in de wereld van het gerstenat.
Van ’t web –  Enkele grote spijkerbroekenfabrikanten in Californië gaan hun productieprocessen zo aanpassen dat er zo veel mogelijk water wordt bespaard om de huidige watertekorten te beperken.
De Meat Less Monday's op de ministeries gaan door
Nieuws – Drie maanden lang werd er elke maandag minder vlees gegeten op vier ministeries. Dit bespaarde de overheid 1 miljoen liter water. Wegens succes hebben de cateraars besloten de Meat Less Mondays door te zetten.
Achtergrond – Leren banken, tassen of schoenen gaan lang mee, maar de manier waarop ze tot stand komen is niet overal even duurzaam te noemen. Gelukkig wordt de leerindustrie op de duurzame weg geholpen.

Pagina's