Dossier Water als handelswaar

Water de nieuwe olie
Achtergrond – Grootbanken en multimiljonairs slaan een slaatje uit wereldwijde watertekorten door zoetwatervoorraden op te kopen en massaal te investeren in waterinfrastructuur en nutsvoorzieningen. Is water de nieuwe olie?
Landbouw in Mozambique
Interview – Hoe ziet de Nederlandse betrokkenheid bij Mozambique er anno 2016 uit? Jan Huesken vertelt!
plateau van tibetaans drinkwater in de himalayas
Van ’t web – China is 's werelds grootste consument én producent van flesjeswater. In de Tibetaanse Himalayas is nog een oceaan aan vers water te winnen, alleen strookt dat niet helemaal met het Chinese klimaatbeleid.
waterflesjes op een rij
Van ’t web – Wereldwijd drinken we evenveel verpakt water als melk, zo meldt The Guardian. De Britse krant vraagt zich af waar het op slaat dat er dagelijks miljoenen plastic flesjes over de wereld worden verscheept.
Massaal verzet tegen handelsverdragen TISA en TTIP
Achtergrond – Terwijl TTIP vol in de belangstelling staat, hangen ons meer handelsverdragen boven het hoofd.
Iers protest tegen belasting op kraanwater
Achtergrond – In Ierland gaan burgers de straat op om zich te verzetten tegen de plaatsing van watermeters in huis. Maar waarom zet zo'n onschuldige meter zoveel kwaad bloed bij de Ieren?
demonstranten voor water in Ierland
Actueel – Zondag 22 maart is het Wereldwaterdag en zeggen we massaal #dankjewel voor kraanwater. Want voor ons mag schoon kraanwater heel normaal zijn, in de landen om ons heen moeten burgers er voor strijden.
Achtergrond – Kraanwater is hot. De discussie over de toegang van water op festivals is in volle gang, initiatieven om kraanwater te promoten nemen toe en zelfs in de Tweede Kamer stond ons drinkwater deze week op de agenda.
Achtergrond – Water is een mensenrecht. Toch besluiten veel overheden in Europa om de drinkwatervoorziening over te laten aan de vrije markt. Loopt de toegankelijkheid en kwaliteit van ons drinkwater gevaar?