Achtergrond

Vrouwenrechten en de wet van Sinterklaas

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Moderator Natasja van den Berg opent deze avond over Global Goal vijf en acht met een korte quiz. De vragen lijken appeltje eitje voor het publiek. Want ja, hoe lang hebben vaders in Nederland eigenlijk recht op vaderschapsverlof? Twee dagen, volgens de meerderheid. En ze hebben gelijk. “The wisdom of the crowd”, zegt Van den Berg tevreden.

Gemengde klas

Akinyi Walender, director Women’s Leadership bij Cordaid trapt als eerste spreker de avond af met een krachtig verhaal over de Global Goals en de raakvlakken met vrouwen en meisjes. “Het maakt niet uit welk doel je pakt, het gaat allemaal over vrouwen en meisjes.” Akinyi roept op dat we duurzaam werk en carrière voor vrouwen moeten creëren. “We moeten kijken naar voorbeelden uit de hele wereld.”

Global Goal 5

Diversiteit op de arbeidsmarkt is een kracht. Daar lijkt iedereen het in de zaal over eens te zijn. De enige man die deelneemt aan de panelgesprekken, Hugo von Meijenfeldt, coördinator Nationale Implementatie Global Goals, wil dit ook graag even vanuit zijn perspectief duidelijk maken. “Ik zat ooit in een jongensklas. Verschrikkelijk. Ik ben expres blijven zitten om in een gemengde klas te komen.”

Familiebedrijven

Een probleem dat vanavond aan de orde komt is dat vrouwen vaak ‘minder in de lijn zitten’. Terwijl je in de lijn veel invloed hebt. Er zijn veel vrouwen met prachtige inhoudelijke functies, maar dit zijn vaak staf- of ondersteunende functies. Anne-Marie Rakhorst, zakenvrouw van het jaar 2000 en oprichter van Search BV: “Wat opvalt is dat er veel familiebedrijven zijn waar de vader de leiding aan de dochter geeft. Veel dochters zijn blijkbaar goed genoeg gekwalificeerd om bedrijven over te nemen. Maar zodra het over het besturen gaat, doet die dochter in één keer niet meer mee.”

Maar de discussie gaat niet alleen over vrouwen aan de top. Vrouwen moeten ook hun baan behouden. Een opmerking uit de zaal: “Ik ben de trotse dochter van een schoonmaakster. Zij heeft ervoor gezorgd dat ik naar de universiteit kon. Ze betaalde belasting en heeft bijgedragen aan de maatschappij. Maar haar functie wordt niet gewaardeerd. Dat er zo veel bezuinigd wordt in de zorg, waar veel vrouwen zitten, dat vind ik heel erg.”

Global Goal 8

Koekjes

“Is het tijd voor een systeemverandering?”, vraagt Van den Berg zich af. “Er is een koekjesbedrijf dat brownies maakt voor Ben&Jerry’s waarin ze helemaal geen sollicitaties meer hebben. Ze zeggen gewoon: wij zoeken geen mensen om koekjes te bakken, maar we bakken koekjes omdat we werk belangrijk vinden. Zij draaien dus het hele economische systeem om.” Een vrouw uit het publiek staat haar bij. “Dát is wat ik mis. De fundamentele discussie. We moeten ons afvragen: over welke top hebben we het? Gaan we meedoen aan de mannentop? Gaan we dezelfde koekjes bakken of gaan we voor onze eigen gezonde goede lekkere koekjes?”

Maar we kunnen in hetzelfde systeem ook iets moois creëren, vindt Guity Mohebbi, politicoloog, publicist en public speaker. Als voorbeeld noemt ze Iran, het land waar ze vandaan komt. “Na de islamitische revolutie, zijn er veel feministische hoogopgeleide activisten naar Qom gegaan, een heilige stad in Iran. Hier bestudeerden ze de Koran om islamitische conservatieve vrouwen mee te nemen in de beweging voor vrouwenrechten. Dat is gelukt. Zij hadden niet: deze vrouwen zij zijn conservatief, die hoeven we niet te hebben. Bij iedere verkiezing schrijven zich nu heel veel vrouwen om te participeren in de politiek. Ze weten dat ze niet gekozen worden, maar toch doen ze het."

Experimenteren

Neila Akrimi, directeur van The Centre for Innovative Local Governance in Tunesië, haakt ook in op het belang van empowerment van vrouwen in het Midden-Oosten. Aan de ene kant zijn er academische geleerden die zich buigen over de vraag of vrouwen human beings zijn (“geen grap”), en tegelijkertijd zie je hierop felle reactie van vrouwen via Twitter. Ook doet Akrimi de oproep om voorbij de hoofddoek of boerka te kijken, en die niet als teken te zien van een onderdrukte moslima.

“Vrouwen moeten eerst opstaan en zeggen wat ze willen”, zegt Maria van der Heijden, oprichter van Women on Wings. “Het is de wet van Sinterklaas: als je niet vraagt wat je wil, krijg je iets anders”, zegt. Volgens Mohebbi moet er vooral veel geëxperimenteerd worden. “Want waarom kunnen parttime werkende vrouwen bijvoorbeeld geen leidinggevende functie krijgen?”

Bedreiging

“En, ook niet onbelangrijk, vrouwen moeten elkaar helpen”, zegt Van der Heijden. Net als aanwezigen Anne-Marie Rakhorst en Mette te Velde, oprichter van Strawberry Earth, een bedrijf dat duurzame evenementen organiseert. Rakhorst is haar coach. Wanneer Van den Berg vraagt of Te Velde bewust een vrouwelijke coach zocht, antwoordt ze: "Ik kon geen goede man bedenken. Die zijn er gewoon niet. In de duurzame top 100 staan heel veel mannen maar ik vind er eerlijk gezegd geen inspirator tussen zitten. Ik denk dat dat komt omdat ik helaas de nodige mannen heb getroffen die Strawberry Earth of mij eerder als een soort bedreiging zien, geen open kaart spelen of hun netwerk niet willen delen. Anne-Marie geeft haar kennis door en maakt ruimte voor iemand anders."

Omdat de enkele mannen in het gezelschap nog wat van deze rake klappen krijgen, wil Mohebbi toch nog even kwijt dat ze wel van mannen houdt. "Zonder mannen kunnen we het niet. Zorg dat we er komen. Alleen al voor jullie dochters en partners."

Hugo von Meijenfeldt schreef ook een column over dit onderwerp. Lees die hier.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons