Een rolstoelgebruiker die de achteringang moet gebruiken, uitdrukkingen als ‘hij is gestoord’, ‘zij is achterlijk’ of ‘wat debiel’: allemaal voorbeelden van validisme. Xandra Koster weet als geen ander dat validisme diep geworteld is in onze samenleving en in ons taalgebruik. Maar wat is het precies?

Een illustratie van twee personen tegen een blauwe achtergrond. De persoon links is op de kop getekend fluistert iets in het oor van de persoon rechts.

Waarom je relschoppers geen ‘idioten’ moet noemen

Over het algemeen vinden we mensen met een lichamelijke beperking zielig, of juist heel inspirerend. Daarmee worden mensen met een beperking geobjectiveerd. Xandra Koster geeft ons wat alternatieven.

Een illustratie van iemand in een rolstoel, die door een megafoon spreekt.

'Gehandicapte' is geen zelfstandig naamwoord

‘Doe niet zo gestoord’, ‘Heb je wat aan je handjes?’ en ‘Ben je lam of zo?’ Dipsaus spreekt met Xandra Koster over ‘validisme’: discriminatie van mensen met een beperking.

Podcast: 'Doe niet zo gestoord' en ander validisme

Naomi Doevendans (23) komt op voor de rechten van vrouwen met een beperking en wil hun belangen en problemen zichtbaarder maken binnen het feminisme.

Vecht voor alle vrouwen

Het aprilnummer van OneWorld Magazine draait om intersectionaliteit. Een rechtvaardige wereld bereik je namelijk niet door het ene onrecht te scheiden van het andere, maar door meerdere systemen van onderdrukking bloot te leggen én de verbanden daartussen te tonen.

Kruispunten