Achtergrond

Regen-proof het jaar door

Zon of regen, je kunt je tuin er niet genoeg op voorbereiden. Zeker in april zijn voorzorgsmaatregelen nodig om droog het voorjaar door te komen. Maar door klimaatverandering is er meer risico op droogte én op extreme regenval. Hoe zorg je dan goed voor je tuin?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Nu de lente is aangebroken wordt het weer wisselvalliger en worden druilerige natte dagen afgewisseld met heerlijke zonnige dagen. Toch is het handig om op met name regenval goed voorbereid te zijn. In 2014 kwam regen na een paar hete dagen met bakken uit de lucht en straten in verschillende grote steden kwamen onder water te staan.

Amsterdam Rainproof

Amsterdam Rainproof is een beweging die Amsterdammers, ondernemers, woningbouwcoöperaties, buurtorganisaties en de overheid  wil activeren om bij veranderingen aan daken, tuinen, straten en parken dit regenbestendig te doen. Amsterdam Rainproof is een manier van investeren en probeert de stad leefbaarder en mooier te maken. Op het online platform kan iedereen zijn kennis en ervaring op het gebied van regenbestendig handelen en denken delen. Ook zijn er tips en tricks om schade te voorkomen. ‘Met elkaar zijn we Amsterdam Rainproof, want elke druppel telt om de stad regenbestendig te maken’, aldus Rainproof.
De maand april staat in het teken van de de watervriendelijke tuin. Water vervult een belangrijke functie in de tuin. De tuin mag niet te nat zijn, maar ook niet te droog. In samenwerking met tuincentra door heel het land en Tuinbranche Nederland brengt Amsterdam Rainproof in deze maand de regenbestendige tuin onder de aandacht. Wil je weten hoe je je tuin zo watervriendelijk mogelijk maakt? Lees dan het Handboek voor de watervriendelijke tuin. 

De intensiteit van de regenval is de afgelopen vijftig jaar verdubbeld

Volgens het KNMI is de intensiteit van de regenval de afgelopen vijftig jaar verdubbeld. Als het eenmaal regent, regent het veel harder in een kort tijdsbestek. Om goed met zo’n ‘megabui’ te kunnen omgaan, zetten we in samenwerking met Amsterdam Rainproof eerder al wat handige tips op een rijtje. Hierin lees je onder meer hoe je ondergelopen kelders voorkomt en hoe je regenwater nuttig kunt gebruiken.

Tegeltjeswijsheden

Aan het feit dat het na een aantal warme dagen harder gaat regenen kunnen we op zich niet veel doen. Waar we wel wat aan kunnen doen is het voorkomen van ondergelopen straten. Nederland versteent langzaam. De tegeltuin is de afgelopen decennia sterk opgekomen en daarmee is het groen uit het straatbeeld verdwenen. Het regenwater dat normaal de grond of het riool in zou moeten stromen, blijft door dit harde oppervlakte staan. De oplossing: tegeltjes eruit, plantjes erin.
Gelukkig werd deze trend een aantal jaar geleden opgepikt door een aantal stadsecologen, gemeenten en enkele universiteiten. Deze verenigden zich in ‘Operatie Steenbreek’ en strijden in een paar gemeenten om het groen terug in de straat te krijgen. Lees hier meer over deze ontwikkeling en hoe ‘Operatie Steenbreek’ de tegeltuinterreur bestrijdt.

Meer initiatieven

Maar er werden ook andere bewegingen in gang gezet. Rainproof ontpopt zich sinds vorig jaar als sociaal platform waarmee de zogenaamde sponswerking van Amsterdam moet worden teruggebracht. Niet langer moet de stad een openluchtzwembad zijn zodra de hemel openbreekt, maar door middel van burgerinitiatieven moet het regenwater goed worden opgevangen, hergebruikt of afgevoerd. Zo werd de Tuin van Jan voltooid, een betegelde binnentuin die werd omgetoverd tot paradijstuin. Bekijk hier nog meer Rainproof-projecten en kijk hoe je zelf een spreekwoordelijk steentje kunt bijdragen. Tv-tuinman Lodewijk Hoekstra van Eigen Huis en Tuin probeert in onderstaande video in ieder geval het goede voorbeeld te geven.

https://youtu.be/rh-wMvFDeLo

Bron: youtu.be

Den Haag is door z'n hoge 'steendichtheid' een van de warmste steden van Nederland

Niet alleen zijn ondergelopen straten het gevolg van de versteniging van binnensteden. In warme dagen kunnen zonnestralen geen kant op en worden ze aan alle kanten weerkaatst: door daken, muren, straten en dus de beruchte tegeltuinen. Een stad als Den Haag is door z’n hoge ‘steendichtheid’ een van de warmste steden van Nederland geworden, terwijl de ligging aan zee juist een verkoelend effect zou moeten hebben. En die opwarming van de binnenstad leidt tot een hoger sterftecijfer. Niet ongevaarlijk dus zo’n ‘dichte’ inrichting, voor zowel natte als hete dagen.
Zon of regen, je kunt je er niet goed genoeg op voorbereiden. Vooral bij de laatste zijn goede voorzorgsmaatregelen handig om overstromingen te voorkomen en zo droog mogelijk het voorjaar door te komen. Bovendien hoeft regenwater dus helemaal niet per se een last te zijn, er zijn genoeg manieren om er iets nuttigs mee te doen.

Dit artikel verscheen eerder op OneWorld.nl.

Stop de tegeltuinterreur

Tuinlust & -leven

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons