Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Hoewel het klimaatakkoord op allerlei manieren duurzaam gedrag oplegt aan de burger, wordt vlees eten nog altijd gezien als een persoonlijke keuze. Terwijl niet alleen de consument, maar vooral de producent flink moet inbinden, stelt Esha Guy.

calf-362170_1920

‘Laat vleesconsumptie geen individuele keuze blijven’

Het wordt tijd om de vee-industrie aan banden te leggen.

Tijdens de Week Zonder Vlees 2018 werd er in Nederland gek genoeg minder rund- en varkensvlees verkocht, maar méér kippenvlees. Alleen maar meer reden om de Week Zonder Vlees te steunen, vindt Armanda Govers.

cute-animals-easter-chicken

Kip is geen ‘schuldvrije’ optie

Armanda Govers ziet een extra reden om de Week Zonder Vlees te steunen.

De Nationale Week Zonder Vlees is een initiatief dat sommige verstokte vleeseters laat schuimbekken. Een discussie met gehakststaafaficionado’s kan lastig zijn. Daarom hebben wij hier weerwoorden voor al hun driftige argumenten.

pexels-photo-1025804

Zo zet je verkrampte vleeseters eindelijk eens aan het denken

Handige weerwoorden om te gebruiken in een discussie met verstokte, driftige vleeseters.

Lisa Stel, bekend van haar blog Lisa goes Vegan, wil met haar recepten zo veel mogelijk mensen verleiden om eens plantaardig te eten. Met succes, getuige haar twee kookboeken en 47.000 Instagram-volgers.

Amsterdam 10-01-2019 Lisa Stel voor OneWorldFoto: Tammy van Nerum

‘Idealistisch of commercieel; je intentie boeit dieren niet’

Lisa Stel wil zo veel mogelijk mensen verleiden om eens plantaardig te eten.

Veganisme een elitaire geitenwollensokkenhobby? Nee hoor, het aantal veganisten neemt in heel Nederland gestaag toe. Duizenden Nederlanders – artsen én nagelstylisten – probeerden in januari een maand plantaardig te eten. Wie niet meedoen? Mannen.

barbecue-2920662_1920

Geen gehaktbal? Geen probleem

Veganisme een elitaire geitenwollensokkenhobby? Nee hoor. Maar mannen doen nog niet mee.

Veganisme is meer dan een duurzaam dieet voor een betere wereld, het is een levensfilosofie. En je kunt het op slechts twee manieren doen: goed of fout.

rawpixel-618743-unsplash4

De druk van vegan zijn maakte me ongelukkig

Een uitzondering maken in een veganistisch dieet kan zorgen voor een schuldgevoel.

Sommige vegans houden het niet vol om 100 procent vegan te leven. Dat is niet erg, stelt Armanda Govers, zolang zij veganisme niet de schuld geven.

animal-avian-bird-5836776

‘Geef veganisme niet de schuld van druk die je voelt’

Als je de vegan leefstijl niet volhoudt is dat geen reden om veganisme te diskwalificeren.

Om de opwarming van de aarde tot 1,5 graad te beperken, moet je verder kijken dan hightech oplossingen. Maar kun je mensen die vlees eten, vragen dat niet te doen?

brooke-lark-194252-unsplash

Veganisten maken verschil

Om de opwarming van de aarde te beperken, moet je verder kijken dan hightech oplossingen.

In Nederland heeft vleesvervanger van het eerste uur, tofu, nog altijd een imagoprobleem. Toen journalist Irene de Pous stopte met vlees eten, kreeg ze de supermarktspons ook niet lekker op tafel. Nu is ze volledig bekeerd: verse tofu bleek een openbaring.

tofu

Tofu, en dan lekker

Toen Irene de Pous stopte met vlees eten duurde het even voordat ze tofu had omarmd.

De opdracht was een uitdaging: maak een kerstmenu van Nederlandse ingrediënten en nee, gebruik dus geen olijfolie of citroen.

20181118_AG_2018_MARIE-LOUISE_ONEWORLD_9776

Kerstmaal van de lage landen

Een kerstmenu van uitsluitend Nederlandse ingrediënten? Het is mogelijk én lekker!

Vleesongemak

Het nieuwe OneWorld magazine draait om ‘klimaatvriendelijk eten’. Hoe moeilijk en ongemakkelijk het ook kan zijn, we moeten het gesprek aangaan over onze eetgewoontes, pleit hoofdredacteur Seada Nourhussen in haar redactioneel.

xSeada-1160×670.jpeg.pagespeed.ic.EDmZ6jKpFT

Vleesongemak

Praten over onze eetgewoontes is misschien ongemakkelijk, maar wel noodzakelijk.