Nederland is gevormd door de strijd tegen het water. Maar het kunstmatig drooghouden van onze grond eist zijn tol en klimaatverandering zet alles nog meer op scherp. Is een nattere polder de oplossing? Op pad in de polder van de toekomst.

Kan die landbouw wat natter?

Moet je in een kleddernat oord als Nederland zuinig zijn met water? En zo ja, hoe dan? Over de zin en onzin van letten op je watervoetafdruk.

Je watervoetafdruk is behoorlijk ruk

Overstromingen, overlopende riolen en ondergelopen straten na aanhoudende plensbuien. Wat kunnen we doen om het overtollige water in de steden op te vangen en wateroverlast te beperken?

De stad verdrinkt

Drugsafval in Nederland wordt veelal in vaten en jerrycans langs de weg gedumpt, of zelfs direct in rivieren, het riool of mestkelders geloosd. Welke gevolgen heeft dit voor het milieu en ons water?

Wat doen honderdduizenden liters drugsafval met ons water?

Simon François (32) is vormgever in Parijs en stapte vier jaar geleden over van water en zeep naar een dagelijkse borstelbeurt.

Simon François doucht niet meer, maar borstelt zich

Ondanks dat overheden verplicht zijn om burgers van schoon en veilig water te voorzien, moeten kwetsbare groepen soms hard voor hun rechten knokken. “Water is een goed middel gebleken om mensen uit te sluiten.”

‘Water is een machtsmiddel’

Van wie is water eigenlijk? Van burgers, overheden of van zichzelf? Hoezo mag Nestlé in het droge Californië miljoenen liters water in flesjes stoppen en verkopen? Eva Schram ging kijken bij de waterbronnen in het bos bij San Bernardino.

Van wie is water eigenlijk?

Hoe houden we water toegankelijk voor iedereen? Want over twintig jaar zullen we allemaal te maken hebben met serieuze problemen door consumptie, klimaatverandering en conflict.

Waterpaniek