‘Dorstige’ Aziatische boeren putten waterreserves uit

26-08-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Volgens het Britse blad New Scientist hebben de boeren in de afgelopen jaren miljoenen bronnen aangeboord. Daarbij gebruikten zij zelfs elektrische pompen uit de olie-industrie om in diepere lagen van de bodem te komen. De boeren hebben zo veel water uit de bodem gehaald dat moessonregen dat niet kan compenseren.

In India is de schade volgens de onderzoekers het grootst. Daar zouden per jaar ongeveer een miljoen nieuwe bronnen worden aangeboord. Inmiddels betrekken meer boeren hun water van illegale pompen en bronnen dan van het overheidssysteem van irrigatiekanalen, waarbij het altijd afwachten is of er water beschikbaar is.

Dankzij hun boorijver profiteren de boeren op korte termijn van lucratieve oogsten van onder meer ‘dorstige’ gewassen als rijst, suikerriet en alfalfa en heeft India zich tot een belangrijke rijstexporteur ontwikkeld.

Verwoestijning

Tushaar Shah, het hoofd van het International Water Management Institute in de Indiase deelstaat Gujarat, vreest echter dat in enkele staten akkergronden binnen vijf tot tien jaar tot woestijn zullen vervallen. ‘Er is geen enkele controle op de uitbreiding van het aantal pompen en bronnen. Als de bom barst, zal ongekende anarchie India overspoelen,’ zei hij eerder op een internationale conferentie over water.

De zucht naar water heeft nog meer effecten. De pompen gebruiken zo veel energie dat sommige Indiase deelstaten geregeld kampen met stroomstoringen.

Pakistan, Vietnam en noordelijk China hebben vergelijkbare problemen. In de ‘graanschuur’ van China wordt jaarlijks zo’n 30 kubieke kilometer aan water meer opgepompt, dan er aan regen neerdaalt. Volgens Chinese ambtenaren zou het land op termijn afhankelijk kunnen worden van graanimport.

color=red>

International Water Management Institute

Reacties