Donorlanden schieten tekort in financiering noodhulp

07-06-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Volgens een andere organisatie van de Verenigde Naties, het Wereldvoedselprogramma (WFP) neemt zowel de wereldwijde voedselhulp als de financiële steun van de internationale gemeenschap af. Het WFP vreest dat de voorraden aan hulpgoederen uitgeput raken. Volgens de VN-organisatie is op korte termijn zo'n 315 miljoen dollar nodig om wereldwijd 2,2 miljoen vluchtelingen in opvangkampen te helpen.

Flash Appeal

Eind april deden diverse VN-organisaties zoals de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) en het kinderfonds Unicef, in een zogeheten Flash Appeal een appèl op de internationale gemeenschap voor hulp aan Djibouti. Met de gevraagde 7,5 miljoen dollar zouden voedselhulp, veevoer, veterinaire hulp en water- en sanitatieprojecten in het Oost-Afrikaanse land kunnen worden gefinancierd.

Met Duitse en Amerikaanse toezeggingen aan Unicef voor verbetering van de water- en sanitaire voorzieningen en gezondheidsprojecten is zes weken later pas 5,3 procent van de behoefte gedekt.

Hongersnood

In het droge Niger bedreigt de hongersnood vier miljoen mensen. Twee weken geleden bracht OCHA voor dit land een Flash Appeal uit. 'Tot op de dag van vandaag is er nog geen dollar binnen', aldus OCHA maandag.

In mei klaagde het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) eveneens over een gebrek aan hulpgoederen. Aangezien slechts 230.000 ton van de 504.000 ton benodigde hulpgoederen was binnengekomen, vreest het WFP de distributie van de hulp in Noord-Korea te moeten staken.

Artikel 'Niger Plans Food Loans to Fight Hunger'

Reacties