'Donorlanden breken beloftes'

25-09-2008
Door: Tekst: Marusja Aangeenbrug Foto: Sanja Gjenero
Bron: oneworld
Mooi voornemen, om de armoede in 2015 gehalveerd te hebben, maar dan moeten donorlanden wel minstens 50 miljard dollar per jaar meer investeren in ontwikkelingssamenwerking. Dat stelt UNCTAD, de VN-organisatie voor handel en ontwikkeling, in haar Trade and Development Report 2008. Donorlanden komen de belofte dat ze de hulp zouden opschroeven (conferentie van Monterrey, 2002) volgens de VN-economen niet na. UNCTAD wil onder andere meer 'investeringen in economische infrastructuur en productieve sectoren'. Dit is essentieel 'om inkomens omhoog te halen en voor meer banen te zorgen.'
ontwikkelingssamenwerking – 

Ook Concord, de Europese koepelorganisatie van ontwikkelingsorganisaties vindt dat donorlanden wel een tandje bij mogen zetten. In het rapport No Time to Waste stelt de brancheorganisatie dat veel Europese overheden hun eigen doelen niet dreigen te halen. Zo is het aandeel officiële ontwikkelingsgelden (ODA) gedaald. Bovendien worden de statistieken 'vervuild' met uitgaven voor bijvoorbeeld de opvang van vluchtelingen en schuldverlichting. Volgens de 1.600 aangesloten ngo's laat ook de kwaliteit van de hulp nog te wensen over. Europese overheden moeten nog veel veranderen op het gebied van bijvoorbeeld transparantie, het afschaffen van voorwaarden voor hulp en het respecteren van de eigen zeggenschap.

Nederland krijgt overigens wel een pluim voor de kwaliteit en de kwantiteit van de hulp, maar de overheid moet volgens Concord wel stoppen met het financieren van exportkredieten uit het ODA-budget, ervoor zorgen dat gendergelijkheid een issue is in alle onderdelen van de hulp en expliciet pleiten voor een einde aan economische voorwaarden voor de hulp.  

Lees meer op www.unctad.org en www.concordeurope.org.

 

Reacties