Donoren zetten indonesië onder druk met miljarden dollars steun

20-10-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/onzeWereld

Het groene licht dat de Consultative Group on Indonesia (CGI) woensdag gaf voor het vrijmaken van hulppakketten ter waarde van 4,8 miljard dollar, betekent een stevige steun in de rug voor de regering- Wahid.

In september dreigde de Amerikaanse minister van Defensie William Cohen in Jakarta nog met het stopzetten van alle economische hulp indien Wahid geen werk maakte van het ontmantelen van de Timorese milities. Pro- Indonesische gewapende groepen worden verantwoordelijk geacht voor de recente dood van drie VN-werkers in West-Timor.

Naast de 4,8 miljard dollar economische hulp die vanaf volgend jaar mag worden uitbetaald, bestemde de CGI ook nog eens ruim een miljard dgulden extra voor technische bijstand.

Japan, Indonesië's grootste donor, beloofde dat bedrag in verse kredieten. De hulp is uiterst welkom. De Indonesische regering stevent volgend jaar af op een begrotingstekort van bijna 15 miljard gulden.

'Schaamteloze onkunde'
John Miller van het East Timor Action Network in Washington betreurt de meegaande houding van de CGI. Miller vindt dat de donorconferentie, die plaatsvond in Tokio, had moeten worden uitgesteld: 'Zeker gezien de schaamteloze onwil of gewoon de onkunde van Jakarta om controle te verwerven over milities die de Oost-Timorese vluchtelingen in West-Timor blijven terroriseren.' Alvorens de nieuwe hulpstroom op gang komt, moeten in elk geval strenge voorwaarden worden gesteld, vindt hij.


In de aanloop naar de CGI-conferentie liet Wahid geen kans onbenut om de donorgemeenschap gunstig te stemmen. Zo liet hij militieleider Eurico Guterres en zakenman Tommy Suharto arresteren. Suharto, de zoon van de vorige president van het land, is veroordeeld wegens aan corruptie. Tommy ging in beroep.

Wahid heeft ook een missie van de VN-Veiligheidsraad uitgenodigd om te komen toekijken op de vooruitgang van het vredesproces in West-Timor. Het bezoek is gepland voor volgende maand.

De Wereldbank, die de CGI voorzit, gelooft in de vredesgaranties die Wahid heeft gegeven. Jemal-ud-din Kassum, de ondervoorzitter van de Wereldbank voor Oost-Azië en de regio van de Stille Oceaan, zegt ook gematigd tevreden te zijn met het structurele hervormingsbeleid onder Wahid.

Het herstelbeleid zoals vastgesteld in de intentiebrief aan het Internationaal Muntfonds (IMF), moet in elk geval worden voortgezet. De nadruk ligt daarbij op het saneren van de banksector, schuldbeheer en 'good governance'.

Kassum verwacht van Jakarta ook "duidelijker strategiën voor armoedebestrijding, de hervorming van het gerecht, decentralisatie en duurzaam bosbeheer."

Intussen blijft Wahids regering niet gespaard van corruptieschandalen. Uitgerekend deze week moest de president zelf in de verdediging tegen aantijgingen van parlementsleden, onder meer over zijn betrokkenheid bij het verduisteren van buitenlandse hulpfondsen.

De grote vraag die velen zich stellen is of Wahid voldoende geloofwaardigheid heeft en macht vertegenwoordigt om echte hervormingen door te voeren. Ook vragen velen zich af oh de president in staat zal zijn om met behulp van het eveneens verdeelde leger de geweldadige toestand op de Molukken, in Atjeh, in Papua en in West-Timor weer enigszins te normaliseren. Deze week zei de scheidend Hoge Commissaris voor de vluchtelingen (UNHCR) Ogata bij een bezoek aan Oost-Timor te vrezen voor het uiteenvallen van Indonesie met een soort 'Balkan-scenario' als vervolg.www.thejakartapost.com

Reacties