Traditionele Omaanse stoofschotel

01-05-2012 Bron: OneWorld

Bakker Youssef (28) uit de Omaanse stad Nizwa kookte voor OneWorld Magazine shuwa, een traditionele Omaanse stoofschotel. Shuwa is een stoofschotel van vlees, gemarineerd in rode peper, koriander, kardemom, kurkuma, knoflook en azijn. Het vlees wordt in gedroogde bananen- of palmbladeren gewikkeld. Daarna gaan de zakjes een smeulende oven in.

Shuwa is een echt feestmaal en wordt daarom alleen bij speciale gelegenheden gemaakt. Het duurt namelijk meer dan 24 uur om de traditionele shuwa te maken. Bovendien is vlees erg duur in Oman. Youssef geeft bijna een derde van zijn inkomen uit aan eten. Shewa kost ongeveer 7 real (15 euro) voor zes personen. Youssef eet met zijn ouders en broer. Probeer zelf ook eens deze Omaanse schotel te maken met het recept hieronder. Het lekkerst is om de dag van tevoren te beginnen, zodat het vlees lang kan marineren.

Gerecht: Shuwa
Keuken: Oman
Bereider: Youssef (38)

Ingrediënten:

Vlees (kan iedere soort zijn, vaak geitenvlees of rundvlees).
●Gedroogde bananen- of palmbladeren

Kruidenmengsel

● 1 eetlepel komijnzaad
● 1 eetlepel korianderzaad
● 1 eetlepel kardemomzaad
● 2 theelepels gemalen rode chili (kan worden vervangen door cayennepeper of gemalen rode peper vlokken)
● ½ theelepel gemalen kurkuma
● 2-3 eetlepels azijn
● 2 teentjes knoflook (geperst)

Bereidingswijze:

Kruidenmengsel: Stamp met een vijzel de eerste drie ingrediënten fijn. Voeg vervolgens voorzichtig de rode peper en kurkuma toe. Voeg daarna de azijn en de knoflook toe en roer het geheel tot een pasta-achtig goedje.

Marineer het vlees met het kruidenmengsel. Niet voor niks wordt valt dit recept onder ‘slow cooking’, de kruiden mogen dus lekker lang intrekken. Wikkel vervolgens het vlees in zakjes, die gemaakt zijn van de gedroogde bladeren. De zakjes gaan de smeulende oven in, totdat het vlees gaar is. Zorg dat de oven goed afgesloten is, zodat er geen rook kan ontsnappen. De shuwa is pas echt klaar als je hem daarna nog even doorbakt.

Serveer het gerecht met rijst. Shahiya taiba! (Eet smakelijk!)

Reacties