Scholieren ondergedompeld in Uganda

04-05-2012
Door: Redactie
Bron: OneWorld

Scholen, schaf je studiereizen maar af, want voor een stukje wereldwijsheid hoeven de koffers straks niet meer naar Schiphol. Computer, game, check! Eind mei komt de nieuwe game ‘’On the ground reporter Uganda’’ uit, waarin je je even een journalist in Uganda waant.

De game is bedoeld om inzicht te geven in de wereldwijde voedselcrisis die in 2008 en 2011 tot grote prijsstijgingen leidde. Wereldwijd staan landen en economieën op zijn kop. Wat zijn de oorzaken? Wat is de impact op landen? Zijn er oplossingen? En hoe geef je jongeren inzicht in dit complexe probleem?  ‘’Door er een game van te maken!’’, moeten de mannen van het bedrijf Butch and Sundance gedacht hebben. Door je in de game mee te nemen in het verhaal van Uganda en haar voedselcrisis willen zij duidelijk maken wat er wereldwijd aan de gang is.

In de game vertelt een vriendelijke Simone Weimans (presentatrice NOS journaal) dat de NOS jóú nodig heeft :‘’We willen graag dat je een reportage maakt over het voedselprobleem!’’ Je hebt vijf verschillende opdrachten. Bij elke opdracht moet je binnen 60 minuten zoveel mogelijk punten proberen te halen. Hoe? Door thuis te komen met een radioreportage over het voedselprobleem in Uganda. Hiervoor ga je op zoek naar (betrouwbare) bronnen in het hele land. Je staat midden op de Kiseka markt in Kampala. Als je om je heen kijkt word  je even overweldigd. Tussen de muren van aftandse huizen, bij kraampjes, in zijsteegjes, overal stikt het van de mensen. Sommige staren je doordringend aan. De rook die opstijgt van de straatverkoper met worstjes kun je bijna ruiken. Hee! Er zweeft een oogje bij een kraampje met kranten. Lokaal nieuws. Je hebt je eerste bron gevonden.

Hoe ze op dit idee kwamen? ‘’Het begon als een journalistiek project ’’, vertelt  Klaas van Dijken, één van de bedenkers. ‘’En uiteindelijk werd het een game. We wilden zo graag het complexe verhaal vertellen van de voedselcrisis, jongeren laten zién wat er in de wereld gebeurd. Maar veel studenten volgen nauwelijks het nieuws, en raken snel verveeld bij het lezen van krantenberichten. Voor de game hebben we samengewerkt met journalisten van the Independent en New York Times om een zo realistisch mogelijk script te schrijven. Vervolgens heb ik samen met een fotograaf twee weken in Uganda rondgelopen om de meest echte panorama’s te krijgen.’’

De makers van het spel laten de veelzijdigheid van het probleem zien door interactieve bronnen, zoals foto’s, filmpjes, en geluidsmateriaal. Zo stap je ineens een sloppenwijk in. Hartverscheurend. De sloppenwijken in Uganda. Een broodmagere hond, een kindje met grote bruine ogen. Je voelt je bijna beschaamd, om zo hun leven in te stappen. Maar lang tijd om te kijken heb je niet. De tijd tikt door, en overal zijn bronnen te vinden. Mambo, een jonge Ugandees vertelt zijn kwetsbare levensverhaal.

Maar niet alleen de gewone Ugandees komt aan het woord. Overal zijn bronnen te vinden. Je vindt een rapport van de Universiteit van Wageningen, hoort de mening van een rijke zakenman en boer, of praat met een jonge vrouw in een verassend groene vallei. En langzaam maar zeker begin je de voedselcrisis meer te begrijpen.

Voor meer informatie zie de website. (online, inclusief lespakket, vanaf 24 mei). // De game is speciaal ontwikkeld voor vakken als Leren, Loopbaan, Burgerschap (MBO) of maatschappijleer (VO), maar kan ook gebruikt worden als (journalistiek) materiaal voor het HBO. Eerder al lanceerde Butch and Sundance de game ’On the ground reporter Afghanistan’.

 

Reacties