Dodelijk virus opgedoken aan Afghaans-Pakistaanse grens

04-10-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Volgens lokale medici in de Pakistaanse stad Quetta gaat het om de grootste uitbraak van Krim-Congo koorts tot nu toe. Ten minste 75 mensen hebben de ziekte. Acht van hen zijn al aan de gevolgen ervan overleden.

In een ziekenhuis in de stad is een speciale, afgeschermde afdeling opgezet om patiënten in quarantaine te kunnen behandelen. Een van de artsen in een ziekenhuis in Quetta verklaarde dat patiënten 'letterlijk voor je ogen smelten'.

De Pakistaanse autoriteiten hebben de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om hulp gevraagd. De bron van de ziekte ligt in vee als schapen, runderen en andere zoogdieren. Teken kunnen het virus op mensen overdragen.

Artsen in het gebied vrezen dat als Afghanen massaal met hun dieren de grens oversteken de ziekte epidemische vormen kan aannemen. CCHF is, indien tijdig ontdekt, te bestrijden door patiënten voldoende lichaamsstoffen als bloedplasma en witte bloedcellen toe te dienen. Het eigen immuunsysteem vernietigt dan de boosdoener. De Pakistani hebben gevraagd om opslagmiddelen voor het steriel bewaren van plasma en witte bloedcellen.

De eerste bekende gevallen van de ziekte werden in 1944 aangetroffen bij Russische soldaten op de Krim. Vijftien jaar later werden mensen rond het Congolese Kisangani getroffen. Pas in 1969 lukte het wetenschappers een viruscel te isoleren die verantwoordelijk was voor de beide uitbraken.

Wereldgezondheidsorganisatie WHO

Reacties