Dierenbescherming tegen kamelenraces

11-07-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/onzeWereld

De Dierenbescherming meent dat het respect voor het dier bij deze evenementen ver te zoeken is. 'Het gebruik van dieren ter vermaak degradeert het dier niet alleen tot speelgoed, het geeft bovendien een slecht voorbeeld voor de omgang met dieren’, stelt de Dierenbescherming.

Gemeenten zouden voldoende gronden hebben om een vergunning te weigeren aan organisatoren van evenementen met dieren. De Dierenbescherming wijst op jurisprudentie van de Raad van State. Die geeft in meerder uitspraken aan dat ‘dergelijke evenementen bijdragen tot verruwing van de behandeling van en de omgang met dieren…' en dat er '…gevaar bestaat voor aantasting van de openbare zedelijkheid’.

In de Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren staat dat het niet is toegestaan dieren zonder redelijk doel letsel of pijn toe te brengen. Dit geldt volgens de Dierenbescherming ook voor het aantasten van het welzijn van het dier.

De Dierenbescherming meent dat bij veel van dergelijke evenementen sprake is van een onnatuurlijke omgang tussen mens en dier, met stress en aantasting van het welzijn van het dier tot gevolg.

Volgens woordvoerder Maaike Wermer van de Dierenbescherming vinden er steeds vaker evenementen plaats waarbij dieren figureren. Gemeenten reageren positief op de oproep van de Dierenbescherming: ‘Ze zijn blij dat we hen aangeven hoe ze een vergunning kunnen weigeren. En dat doen ze vervolgens ook.’ Onlangs verbood de gemeente Hilversum een rodeo met een levende stier en verleende de gemeente Bergen op Zoom geen toestemming voor een demonstratie met trekhonden. En de gemeente Pijnakker heeft plannen het gebruik van sierduiven bij bruiloften te verbieden.

Waar ligt de grens? Maaike Wermer: ‘Als dieren louter ter vermaak worden gebruikt, kan dat niet.’ De Dierenbescherming gaat er van uit dat de Nederlandse gemeenten zich de komende zomers diervriendelijker op zullen stellen. ‘Hopelijk behoren evenementen met dieren weldra definitief tot het verleden.’

Meer lezen over Dierenbescherming

Reacties