Dick Scherpenzeel persprijs 2000 aan twee producties

10-10-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De TV-documentaires van de VPRO/DNW schetsen wat globalisering is en de mogelijke gevolgen ervan. De vierluik bestaat uit ‘De verovering van de wereld’, ‘Een bank, twee werelden’, ‘Keten van Liefde’ en de ‘Club’. Volgens de jury van de Scherpenzeel Stichting zijn de documentaires ‘één van de weinige pogingen in de Nederlandse journalistiek om dit vraagstuk integraal aan te pakken’.

De documentaires ‘Achter gesloten ogen’ gaan over de gevolgen van oorlog op kinderen van regisseur Duco Tellegen. De jury schrijft over de documentaires; ‘Zij zijn prachtig gemaakt en laten op een mooie manier zien hoe mensen – kinderen - traumatische ervaringen verwerken. Daarbij wordt het zelfreinigend vermogen van een samenleving voor een groot publiek inzichtelijk gemaakt.’

Volgens de Scherpenzeel Stichting tonen beide producties ‘op geheel eigen wijze en vanuit ander perspectief verschillende facetten van ontwikkelingsprocessen’.

Behalve de Persprijs heeft de Dick Scherpenzeel Stichting dit jaar voor het eerst de Dick Scherpenzeel Fotoprijs toegekend. De fotojury wees unaniem Kadir van Lohuizen als prijswinnaar aan voor zijn fotoreportage over de diamantwinning in Sierra Leone, gepubliceerd in Volkskrant Magazine mei 2000.

Op 6 november worden de prijzen (10.000 gulden) door minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) in Den Haag uitgereikt.

De Dick Scherpenzeel persprijs wordt toegekend aan journalistieke producties die inzicht geven in ontwikkelingsprocessen in niet-westerse landen.

Reacties