Diamantindustrie voert campagne tegen film DiCaprio

20-09-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De diamantindustrie is een campagne begonnen tegen de imagoschade die de film 'The Blood Diamond' zal veroorzaken. Volgens de Britse krant The Guardian is de industrie bang dat de film een negatieve invloed heeft op de verkoop van diamanten. De Amerikaanse première van de film is in december, de maand die bij diamant retailers gewoonlijk goed is voor eenvijfde van de verkoop.

 

'The Blood Diamond' speelt zich af in het Sierra Leone van 1999, waar op dat moment een gewelddadige burgeroorlog aan de gang is. Leonardo DiCaprio speelt een smokkelaar van zogenaamde bloeddiamanten, waarmee de rebellen worden gefinancierd.

 

Werkgelegenheid

 

De diamantindustrie vertelt op de website www.diamondfacts.org over de positieve gevolgen van de diamanthandel voor het Afrikaanse continent. Volgens de website is in Botswana 25 procent van de banen een direct of indirect gevolgd van deze industrie. Ook Nelson Mandela wordt geciteerd, die in 1999 heeft gezegd dat de diamanthandel vitaal is voor de economie van zuidelijk Afrika.

 

Eli Izhakoff, hoofd van de World Diamond Council, vind dat 'The Blood Diamond' geen recht doet aan de werkelijkheid. 'De film richt de aandacht op een probleem dat al is opgelost', zegt Eli Izhakoff tegen een verslaggever van The Guardian. Hij claimt dat bloeddiamanten slechts een procent uitmaken van de totale handel. Dit in tegenstelling tot de vier procent van eind jaren negentig, waarin de film is gesitueerd.

 

'Slechte controle' 

 

Actiegroep Global Withness bestrijdt het beeld dat het probleem van bloeddiamanten bijna is opgelost. 'De controle systemen zijn gewoon niet goed genoeg', zegt activiste Susie Sanders. Daardoor komen er volgens haar nog steeds veel bloeddiamanten op de internationale markt. Toch hoopt ook zij niet dat Afrikaanse diamanten uit de gratie raken door de film. 'De legale handel willen we graag beschermen.'

 

Leonardo DiCaprio wordt inmiddels beschouwd als de ambassadeur van de eerlijke diamanthandel. In een open brief aan DiCaprio, die werd gepubliceerd in het tijdschrift Variety, schrijft het San volk uit Botswana dat zij van hun land verdreven zijn nadat er diamanten werden ontdekt. 'Die diamanten zijn een vloek voor ons. We hopen dat u uw film gebruikt om mensen te vertellen dat wij slachtoffers zijn. Wij willen gewoon naar huis.'

Diamondfacts

Global Witness

Artikel The Guardian

Reacties