Diamanthuis De Beers: Te veel misstanden in de diamanthandel

04-07-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Oppenheimer sprak vorige week tijdens het Wereld Diamant Congres in Israël. Hij stelde dat veel van de kritiek op de diamanthandel terecht is.

 

Ook diamanten hebben sinds 2003 een keurmerk. Van gecertificeerde diamanten is de herkomst bekend en is vastgesteld dat ze niet zijn gebruikt om wapens te kopen. Diamanten zijn een geliefd betaalmiddel voor rebellenbewegingen in Afrika. Wie een niet-gecertificeerde diamant koopt, financiert dus mogelijk de militanten rebellengroepen die actief zijn in landen als Sierra Leone en de Democratische Republiek Congo.

 

Het Kimberley Proces, waarbij de diamantindustrie, overheden en maatschappelijke organisaties betrokken zijn, moet ertoe leiden dat alle handel in ruwe diamanten in de aangesloten landen wordt gecontroleerd en gedocumenteerd.

 

Onwetendheid onder juweliers

diamant de beers nicky oppenheimer_De Beers
Nicky Oppenheimer
Volgens Oppenheimer is het systeem nog verre van waterdicht. 'Op Valentijnsdag hebben Amnesty International en Global Witness, twee van de belangrijkste organisaties op het terrein van conflictdiamanten, een enquête gehouden onder juweliers in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Hun onderzoek bracht een grove onwetendheid over het garantiesysteem onder juweliers aan het licht, en toonde dat bedrijven de afspraken verschrikkelijk slecht naleven. Onderzoek door DTC (onderdeel van De Beers, red) bevestigt de bevindingen van de ngo's', aldus Oppenheimer in zijn toespraak.

 

Volgens hem maken de bevindingen duidelijk dat de industrie de toezeggingen niet naleeft. 'Er is bewijs dat sommige diamantairs ruwe diamanten van dubieuze afkomst rechtstreeks in Afrika kopen. Anderen kopen die indirect in een van de slijpcentra, zonder dat ze de herkomst nagaan.' Ze mogen daar niet mee weg komen, vindt de topman.

 

Oppenheimer geeft toe dat het beeld van een geheimzinnige industrie die betrokken is bij witwassen, politieke intriges en misleiding, niet helemaal achterhaald is. 'Er zijn nog steeds elementen in de sector die werken met flagrante minachting voor de wet, voor de regels van onze industrie en voor de normen van aanvaardbaar gedrag in de hedendaagse maatschappij.'

 

Meer aandacht

 

Oppenheimer waarschuwt dat de aandacht voor de misstanden in de diamantindustrie de komende maanden zal toenemen. In november wordt de voortgang in het Kimberley Proces door de Algemene vergadering van de Verenigde Naties besproken en ook in het Amerikaanse Congres staat het controlesysteem op de agenda. Als diamantbedrijven niet in een documentaire of in een VN-rapport aan de schandpaal willen worden genageld, moeten ze snel zorgen dat ze zich houden aan de richtlijnen, aldus Oppenheimer.

 

Oppenheimer ging in zijn toespraak ook in op de arbeidsomstandigheden in de mijnen. Veel diamantdelvers werken zonder contract en onder mensonwaardige omstandigheden. De Beers werkt samen met onder meer Global Witness aan het 'Diamant Development Initiative'. Dat moet ervoor zorgen dat er in Afrikaanse landen wettelijke regelingen komen om de 'informele' diamantzoekers te beschermen. 'Dat zijn we verschuldigd aan Afrika, waaraan we zoveel van onze rijkdom en ons comfortabele leven te danken hebben.'

 

Gerno Kwaks van het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika onderschrijft de problemen met het Kimberley Proces. 'Kimberley is een belangrijke eerste stap, maar de industrie zou nog verder mogen gaan, dat geldt ook voor De Beers. Neem bijvoorbeeld Angola. Daar komen gecertificeerde diamanten vandaan omdat er officieel geen oorlog meer is. Maar in delen van het land zijn nog wel conflicten, ook om diamanten.'

Reacties